Yildirim i Čavušoglu se sastali sa ministrom vanjskih poslova Palestine Riadom al-Malkijem

0
6

Yildirim i Čavušoglu se sastali sa ministrom vanjskih poslova Palestine Riadom al-Malkijem

Turska, Palestina – Yildirim je istakao da će nesebična podrška koju je Turska do sada pružila palestinskom narodu u budućnosti biti još snažnija, dodajući kako će turske vlasti pokušati pružiti pomoć svim Palestincima koji se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji.

Turski premijer Binali Yildirim je tokom sastanka s ministrom vanjskih poslova Palestine Riadom al-Malkijem u četvrtak u Ankari izjavio da je planirano da se tokom septembra realizuje nova dostava humanitarne pomoći iz Turske u Gazu.

Istakao je da je povodom Kurban bajrama planirano da se u septembru organizuje nova dostava humanitarne pomoći.

Dodao je kako je podrška koju su palestinski narod i njihovi zvaničnici izrazili tokom nedavnog pokušaja puča terorističke organizacije FETO jasan pokazatelj snažnih veza između Turske i Palestine.

Yildirim je također istakao da će nesebična podrška koju je Turska do sada pružila palestinskom narodu u budućnosti biti još snažnija, dodajući kako će turske vlasti pokušati pružiti pomoć svim Palestincima koji se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji.

Na kraju je naglasio kako je potrebno uložiti napore na očuvanju nacionalnog pomirenja u Palestini.

Al-Malki je podsjetio da je Palestina snažno osudila i usprotivila se pokušaju puča u Turskoj 15. jula, naglasivši da su odmah jasno poručili da su uz turski narod i demokratski izabranu vlast.

Istakao je da je podrška i pomoć koju Turska pruža Palestincima veoma značajna i krajnje korisna za njegovu zemlju.

I ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu se sastao sa palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom Malkijem u Ankari, i nakon tog sastanka izjavio kako se Turska uvijek zalagala za dvodržavnu opciju kada je u pitanju izaelsko-palestinsko pitanje, te da će i u budućnosti ulagati napore u tom pravcu.

Čavušoglu je govorio u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s palestinskim ministrom vanjskih poslova Riadom Al Malkijem.

Turski ministar zahvalio je palestinskom kolegi zbog podrške koju su palestinski narod i Vlada pružili tokom i nakon pokušaja državnog udara 15. jula.

“Veza između nas i naše braće Palestinaca je veza za primjer”, rekao je Čavušoglu, te dodao kako je Palestina tokom posljednjeg pokušaja državnog udara pokazala da je prijatelj Turske i u teškim trenucima.

Istakao je kako se Turska uvijek zalagala za dvodržavnu opciju kada je u pitanju izaelsko-palestinsko pitanje, te da će i u budućnosti ulagati napore u tom pravcu.

Podsjetio je kako je u toku popravljanje odnosa između Turske i Izraela te dodao kako će Turska i u narednom periodu davati svoj doprinos rješavanju palestinskog pitanja, ali i mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Osvrnuvši se i na situaciju u Siriji, Čavušoglu je na pitanje da li u narednom periodu postoji mogućnost da turski i ruski avioni zajedno učestvuju u akcijama na području Sirije, odgovorio kako Turska aktivno pruža podršku koaliciji, a isto tako i borbi protiv ISIL-a.

“Nakon obaranja ruskog aviona, turski avioni nisu letjeli na tom području kako ne bi došlo do sličnog slučaja. Sada smo normalizovali odnose s Rusijom. Turska želi aktivno učestvovati u akcijama protiv ISIL-a”, rekao je Čavušoglu.

U vezi sa sutrašnjom posjetom iranskog ministra vanjskih poslova Irana Javada Zarifa Turskoj, Čavušoglu je istakao kako ima koristi sa svima razgovarati o stanju u Siriji.

“Pored bilateralnih odnosa svakako će biti govora o situaciji o Siriji”, kazao je, ističući kako za dugotrajni mir u zemlji svako treba učiniti ono što ga sljeduje.

(trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime