Yasir Qadhi francuskom gradonačelniku: ‘Nemojte se pretvarati da ste prvaci “Slobode, jednakosti i bratstva”

0
12

Dakle, francuska vlast je još jednom pokazala pravu stvarnost laïcité – njihova ekstremna, fundamentalistička verzija ‘sekularizam’.

Gradonačelnik Cannes je zabranio muslimanskim ženama koje pokrivaju njihova tijela skromno (u onome što je nazvano “burkini ‘) da dođu na plažu. Nepostiđen svojim neznanjem i ponosan na svoju ksenofobiju, on proglašava da jedna žena koja na ovaj način pokriva tijelo je u stvari znak odanosti terorista.

Frantz Fanon, francuski državljanin Karibijskog porijekla, i jedan od osnivača teorije post kolonijalizma, napisao je prije više od pedeset godina frustracije francuski kolonizatora u Alžiru u vezi  sa muslimankama koje su nosilo veo (nikab/burku) preko lica.

Rekao je da “… ova [muslimanka] žena, koja vidi dok nju ne vide, frustrirala je kolonizatore. ‘ Ona koja se odriče zapadnim standardima ‘slobode’, ima svoj identitet, pa čak i moć, i tako odbija da prizna valjanost, i inherentnu snagu pokušaja njenog kolonizatora u otkrivanje, pokoravanje i silovanje njene sopstvene kulture.

Ironično, Fanon je pisao, tvrdeći da oslobađa žene od ograničenja vela, kolonizator je primoran da to uradi sa nasiljem i silom, čime postaje krivac samog zločina protiv kojeg se navodno borio.

Meni osobno stvarno nebi smetalo da Francuzi (ili bilo ko drugi što se toga tiče) nosi njihovu netrpeljivost i mržnju na rukavima. Samo recite, glasno i jasno: postoje dva odvojena pravila, jedan za muslimane, i jedan za sve ostale. Proglasite da ćete drugačije tretirati sve muslimane, i onda neka je na nama da odlučimo da li treba da ostanemo u svojim zemljama ili ne. Ali nemojte se pretvarati da ste prvaci “Slobode, jednakosti i bratstva”.

Poštedite nas licemerja, i mi ćemo vam priznati tu vašu iskrenost. 

 

Autor: Yasir Qadhi

Izvor: Yasir Qadhi/Facebook

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime