Wigemark u Banjoj Luci: Neusaglašen nastup bh. političara u Trstu bio je sramota

2
10
Wigemark nije krio svoje razočarenje zbog nepotpisivanja sporazuma.

Za Wigermarka je jedna od dobrih vijesti to što je Mehanizam koordinacije konačno profunkcionisao, radne grupe uspostavljene i stvari su počele da se pomjeraju u pozitivnom smjeru, odnosno u postupku usklađivanja odgovora na upitnike Evropske komisije.

“Cijeli ovaj proces pripreme odgovora je vrlo važan proces i proces koji se ne odvija u javnoj sferi, ali je značajan. U isto vrijeme smo svjedoci da su pojedine reformske mjere u potpunom zastoju, odnosno usporeno je sprovođenje mjera iz reformske agende i mi kao Evropska komisija jednostavno ne prihvatamo izgovore da je do ovoga došlo zbog izbora koji se približavaju, izbori su još uvijek daleko i neprihvatljivo je sve ostalo ostaviti po strani bez pravih aktivnosti. Članice EU su impresionirane napretkom koji je napravljen prošle godine u kontekstu sprovođenja reformi i podnošenja aplikacije za članstvo, ali ove godine je sve to izostalo. Primjera radi, prošle sedmice u Trstu BiH je poslala vrlo negativan signal kada nije potpisan Sporazum o transportnoj zajednici. Drago mi je što premijerka Cvijanović, kao i predsjednik entiteta Milorad Dodik shvataju da ovdje nije problem sadržaj samog tog ugovora nego kako unutar BiH koordinirati određene teme i mišljenja”, kazao je Wigemark.

Izrazio je nadu da će ovo biti rješeno što prije, uz dobru političku volju jer su taj sporazum potpisale i druge zemlje regiona. Također, pitanje Zakona o akcizama mora biti rješeno na ovaj ili onaj način, smatra Wigemark.

“Mi iz EU ništa ne propisujemo niti zahtjevamo bilo kakva rješenja niti aranžmane, niti konkretan iznos akcize, to je pitanje koje domaće vlasti moraju usaglasiti inače se ugrožava i usporava cijeli proces integracija. Tako da ja za nas jednostavno neprihvatljivo da bilo koja stranka ili lideri kažu da se ne mogu usaglasiti oko nekog pitanja ili da pasivno čekaju razriješenje situacije, mi ne zauzimamo strane niti upiremo prste i tražimo krivci, ali pozivamo domaće političare da na odgovarajući način koordiniraju svoje stavove, pogotovo kada to zahtjeva zajednički nastup na međunarodnoj sceni, u suprotnom je njihovo ponašanje, najblaže rečeno, sramotno. Tako da tražimo zajedničke strategije i u vezi sa transportom, i sa energetikom, zaštitom životne okoline, pogotovo zapošljavanja koje je vrlo važno. Naravno, u obziri treba uzeti sve razine nadležnosti, od entitetskih do državnih”, poručio je Wigemark.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je upitala da li je za Vijeće ministara BiH jedina opcija da ne prihvati zaključak Vlade RS u vezi sa nepotpisivanje Sporazuma o transportnoj zajednici.

“Gospodin Wigemark je to dobro objasnio, ovdje se ne radi o suštini sporazuma, mada smo i u vezi sa tom suštinom imali određene strahove, ali smo se opredijelili i rekli da ukoliko je moguće da se određene stvari mijenjaju, a koje bi negativno utjecale na naš željeznički saobraćaj, da se to onda i promijeni. Ukoliko to nije moguće, ako će se svi u regiji prilagoditi, prilagodit ćemo se i mi, taj dio oko suštinskih rješenja nije sporan. Sporno je pitanje unutrašnje koordinacije, definisanja stavova jer je za mene nedopustivo da se jedna tema pojavi dva dana pred samit na kojem nešto treba da bude potpisano, to je neozbiljno i neodgovorno. Prva komunikacija o tome je potekla još u februaru kada je Vlada RS rekla da se moraju poštovati principi Mehanizma koordinacije, ovo nema veze sa našim odnosom prema Briselu nego sa našim unutrašnjim dogovorima, u ovoj zemlji nema komunikacije, nema saradnje. Zadnji put smo nešto o tome pričali u februaru, onda dođete u julu nešto da potpisujete i odjednom je kriva RS, pa šta ste radili pet mjeseci”, rekla je Cvijanović nakon sastanka u Banjoj Luci.

(faktor)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. ŠTA OVAJ BUMBAR TRAŽI U REPUBLICI SRPSKOJ. RASTAČE SE EVROPSKA UNIJA A BUMBARI,ŽVALAVE O NEKAKVOJ,REFERENDUM BiH. POGLEDAŠ MU FACU VIDIŠ LOŠEG “GLUMCA”,LOŠE EVROPSKE UNIJE.

    0

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime