Weber: Policija RS-a je visoko ispolitizirana

0
6

Weber: Preporuke za domaće aktere

Banja Luka – Analitičar u Vijeću za demokratizaciju politike Bodo Weber autor je dokumenta o razvoju policijskih agencija/policije u BiH od 2011. do 2015.

Weber navodi da je policija u dva entiteta i državi i dalje institucionalno veoma fragmentirana. Policija u Republici Srpskoj, piše autor, i dalje je najmanje reformisana od svih agencija u zemlji i zbog toga je najbliža strukturi prethodnog socijalističkog modela.

Šokirana elita

– Socijalni protesti 7. februara 2014. proširili su se od Tuzle preko cijele Federacije i brzo su se pretvorili u nasilje, najviše u Sarajevu i Mostaru. Oni su predstavili izazov za policiju BiH koja je bila jedinstvena u poslijeratnoj historiji. Osim operativnih problema na koje je nailazila, policija se pronašla između ljutog građanstva i šokirane političke elite od odbacivanja političke klase u cjelini. Vrhunac demonstracija bilo je paljenje zgrade Predsjedništva BiH. Direktor SIPA Goran Zubac, s druge strane, otvoreno je odbacio formalni zahtjev za pomoć od direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Također, u Mostaru je policija gledala kako demonstranti pale urede političkih stranaka i državnih institucija, navodi se u analizi.

Naglašeno je da nakon protesta nije bilo sankcija za nepropisno ponašanje policije ili za njen neefikasni učinak, niti praćenja navodne uključenosti pojedinih političkih stranaka u organizaciji nasilja.

– Na kraju, samo jedan policijski službenik je sankcionisan, direktor SIPA Goran Zubac, kojeg je Sud BiH osudio u julu 2015. za profesionalnu malverzaciju, nakon čega je otpušten. Osuđen je zbog toga što je odbio da rasporedi Jedinice za specijalnu podršku SIPA i pruži pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH koju je zatražio direktor Direkcije, ističe Weber.

Objavljene su i preporuke za domaće aktere u BiH, a odnose se na to da civilno društvo mora preuzeti aktivnu ulogu u praćenju i izvještavanju o radu policijskih agencija, kao i da mora javno zagovarati reformu policije. Preporuke za međunarodnu zajednicu, posebno EU, nalažu da Unija mora riješiti strukturalne probleme i reformu policije kao dio okvira Bosne i Hercegovine za integraciju u EU. Također, EU mora hitno početi rješavanje problema visoko ispolitizirane policije RS-a.

Šanse za uspjeh

– Međunarodna zajednica u BiH, uključujući i zapadne donatore, mora podržati civilno društvo u nastojanjima da postane ozbiljan akter po pitanju reforme policije. Dobra saradnja sa Ambasadom SAD-a i OHR-a o pitanju policije mora se nastaviti i proširiti, kako bi se osigurale veće šanse za uspjeh u ovim naporima, piše u dokumentu.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime