Vujanović: Sutorina pripada Crnoj Gori a ne Bosni, i oko toga kompromisa nema!

0
4

IMG_0592-640x427Crna Gora, BiH – O Sutorini nećemo nikada pregovarati i nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde, rekao predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra “besmislenim otvaranje spora o Sutorini sa BiH” te poručuje da Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu o tom graničnom pitanju.

Za Crnu Goru priča o razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom je završena, pošto je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome, kazao je Vujanović u emisiji “Živa istina”.
“Stav naše zemlje po tom pitanju je jasan. To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, da mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati i da nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde”, kazao je crnogorski predsjednik.
On je naveo i da Crna Gora nikada neće devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice.

‘Iznuđen potez’

Odluku da odloži slanje ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.
“Bilo bi besmisleno da ja potpisujem ukaz ambasadoru Crne Gore u BiH i time pokazujem da smo mi priču o Sutorini doživjeli kao neku redovnu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podržavam takav odnos Bakira Izetbegovića prema pitanju Sutorine””, dodao je Vujanović, prenosi Tanjug.
Po njegovim riječima, u Sarajevu neće biti ambasadora sve dok iz službenih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.
Vujanović je također uvjeren da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

“To samo može da pokaže da BiH ne cijeni arbitražu Badinterove komisije i da ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore”, rekao je Vujanović.
Govoreći o raspletu u slučaju Prevlake, on očekuje da će se u dogovoru s Hrvatskom ići na arbitražu i da će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti.
Dodik bi se radovao da RS izađe na more
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je ranije u petak da bi se jako radovao ako bi se dogodilo da teritorija njegova entiteta “dodirne more” uključujući se u polemiku Bosne i Hercegovine i Crne Gore o međusobnoj granici, prenose podgorički mediji.

“Znajući sve procedure, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može osigurati saglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne”, rekao je Dodik.
Parlament BiH odbio je sredinom ovog mjeseca verificirati sporazum o granici s Crnom Gorom, tražeći povrat Sutorine, malog naselja na tromeđi između Dubrovnika, Herceg Novog i Trebinja koje uključuje i izlaz na Jadransko more na sjevernom dijelu zaljeva Boke kotorske.
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zbog toga je odbio potpisati ukaz o postavljenju ambasadora u Sarajevu, a BiH je nagovijestila da bi mogla uskoro povući svog diplomatu iz Podgorice.

Ševal Kovačević, dugogodišnji radnik MUP-a koji se dugo godina bavi ovom tematikom, za Al Jazeeru je ranije izjavio da oblast kod Sutorine pripada Bosni i Hercegovini.
“Parlament države nikad nije ustupio ovu oblast Crnoj Gori, ali raspadom Jugoslavije je došlo do jedne vrlo komplikovane situacije, gdje se išlo po principu ‘ko jamio, jamio’ i tada je Sutorina bila pod pravnim okriljem Crne Gore. Problem je u tome što Crna Gora nije došla do vlasništva nad Sutorinom na pravni način. U Trebinju se danas ne mogu naći nikakvi dokumenti koji bi dokazali da je iz Trebinjskog sreza u Bokokotorski srez prebačena primorska opština u kojoj su bile dvije katastarske opštine, Kruševica i Sutorina”, rekao je Kovačević.
Onda je rekao kako on vidi sadašnju situaciju u vezi s ovim sporom i naveo koja bi mogla biti moguća rješenja.

“Trebalo bi pokrenuti pitanje preispitivanja ovog spora. Dakle, na koji način su Kruševica i Sutorina na kraju završile u posjedu Crne Gore. Sada je sve na Denisu Bećiroviću. Ovo je jedan vrlo složan proces i trajat će dugo. Ovaj proces treba vratiti u polje prava”, zaključio je on.

(Aljazeera:agencije)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime