Vujanović: “Crna Gora nema dilemu: U Srebrenici je bio genocid”

0
0

h_50189062-filipCrna Gora, BiH  ̶  Predsjednik Crne Gore govori o predstojećoj posjeti Bosni i Hercegovini, o tome da li je nedavni spor dvije države oko Sutorine uticao na njegov lični odnos sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i zašto se Moskva toliko protivi ulasku Crne Gore u NATO, od kojeg Podgorica očekuje poziv za priključenje do kraja 2015.

Za razliku od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je, po saznanjima beogradskog dnevnog lista Danas, odbio poziv da 11. jula 2015. posjeti Bosnu i Hercegovinu kako bi prisustvovao obilježavanju dvije decenije genocida u Srebrenici, predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije Filip Vujanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor već su potvrdili da će prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari.

“U Srebrenicu ove godine idem sa istim osjećanjem koje sam imao i 2010., kada sam posjetio Potočare: sa velikim žaljenjem i tugom jer se krajem XX vijeka u Evropi dogodio takav strašan zločin; istovremeno, odlazim sa osjećanjem dubokog poštovanja prema svim nevino stradalim žrtvama srebreničkog genocida. Ovo govorim ne samo kao predsjednik Crne Gore nego i kao čovjek koji se nada i vjeruje da se ono što se dogodilo u Srebrenici neće ponoviti. Nikome i nikada!”, kaže u intervjuu za Dane predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Za razliku od nekih crnogorskih opozicionih partija, zvanična Crna Gora nema dilemu: u Srebrenici se u julu 1995. dogodio – genocid?

VUJANOVIĆ: Naravno da nemam dilemu. Stav zvanične Crne Gore po tom pitanju identičan je stavu Savjeta Evrope, koji 11. jul obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Može li, šta mislite, sjenku na Vašu posjetu Bosni i Hercegovini baciti nedavna međudržavna rasprava oko problema Sutorine?

VUJANOVIĆ: Vjerujem da je na to pitanje stavljena tačka i da su naše dvije države dobile šansu da svoje međusobne odnose vrate na nivo na kome su oni bili sve do nepotrebnog problematizovanja pitanja Sutorine. Bosna i Hercegovina i Crna Gora do tada su imale zaista izvanredne odnose u svim oblastima i bile primjer na Balkanu.

I, šta se dogodilo?

VUJANOVIĆ: Komisije naše dvije države nekoliko prethodnih godina na veoma pažljiv i ozbiljan način utvrđivale su međudržavnu granicu, da bi se onda, u procesu očekivane ratifikacije tog ugovora, u Parlamentarnoj skupštini BiH pojavila Rezolucija o Sutorini, koju smo protumačili kao pretenziju prema dijelu naše teritorije. Crna Gora je na takvu inicijativu reagovala primjereno: odložen je potpis na ukaz o imenovanju ambasadora Crne Gore u Sarajevu; istovremeno, BiH je povukla svog diplomatskog predstavnika iz Podgorice. Na kraju, pošto Rezolucija o Sutorini nije dobila podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, na epizodu koja je predstavljala opterećenje naših do tada izvanrednih odnosa, stavljena je tačka.

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime