Vučić: U Srebrenici se dogodio veliki zločin i Srbija će imati adekvatnu reakciju na to

0
5

news-2014-March-vucic_velika_AAaa_405149647BiH, Srbija – Upitan da li planira 11. jula prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se u Srebrenici dogodio “veliki zločin” i da će “Srbija imati adekvatnu reakciju na to”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kako i na koji način, ne bih da danas govorim o svim tehničkim detaljima, ali mi ostaje da razgovaram i sa predsednikom Republike (Tomislavom Nikolićem, op.a.) i predsednikom Skupštine (Majom Gojković, op.a.). Već vidim da sam kriv za Srebrenicu, otišao ne otišao”, odgovorio je Vučić.

Novinarki koja je postavila to pitanje za vrijeme konferencije za novinare u Palati Srbija, Vučić se obratio riječima da “svi”, kao i on, “znaju šta je htela”.

Na novinarsko pitanje da li postoji mogućnost da on i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ne odu u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida, Vučić je odgovorio da sve mogućnosti postoje, a da će mediji o tome biti obaviješteni.

“Tek ćemo da razgovaramo o tome”, dodao je Vučić.

Na novinarsko pitanje o tome da li su tačne informacije da su prema Srbiji upućeni zahtjevi da “smanji” odnose sa bh. entiteom Republikom Srpskom, Vučić je rekao da nije dobio takve informacije.

“Da smanjimo odnose? Mi imamo naše zakone, Dejtonski sporazum, naša prava i obaveze u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ne znam kako bi to bilo moguće. Nikome do sada nije palo na pamet da mi nešto slično kaže”, rekao je Vučić i kazao da mu se pokaže neko ko misli da može nešto da mu naredi.

“Pokažite mi tog, na kugli zemaljskoj koji može meni da naređuje šta će Srbija da radi, recite mi ime tog čoveka, ovde i u svetu. Doći će ovde Angela Merkel, pa ćete moći da vidite da li je to istina ili nije”, kazao je Vučić.

Vučić je potvrdio da će početkom juna otputovati u zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama gdje je planirao da se susretne i sa potpredsjednikom Joeom Bidenom. Dodao je da će putovati i u Moskvu, kao i da će Beograd uskoro posjetiti njemačka kancelarka Angela Merkel.

– Srbija želi dobre odnose sa Albanijom –

Govoreći o predstojećoj posjeti Tirani, 27. maja,  Vučić  je poručio da kao premijer ide u prvu zvaničnu posjetu u historiji Srbije da bi gradili dobre odnose i razvijali ekonomsku saradnju.

“To će biti prvi put u istoriji oba naroda, obe zemlje. Idem sa željom da uspostavljamo bolje odnose, da razgovaramo. Da ono što nas trenutno deli takođe kažemo da možemo da premostimo i da te razlike ne budu tako velike”, poručio je Vučić.

Dodavši da u ime Srbije želi Albaniji evropsku perspektivu, rekao je da Srbija neće odustati od nacionalnih i državnih interesa i da računa da se dijalogom razlike mogu prebroditi, a da ekonomska saradnja vezuje oba naroda i države.

“Ne samo da je Albanija bila zatvorena poslije Drugog svjetskog rata, nego smo i mi imali čudan odnos da nam niko ne dođe sa strane, jer smo valjda bolji od drugih, nismo, isti smo. Voleo bih da Srbija bude još otvorenija i za potencijalne albanske investitore, ali i da otvorimo prostor za srpske investitore u Albaniji”, poručio je on.

– Budućnost građana Srbije najvažnija –

Vučić je rekao da je Platforma za Kosovo, koju mu je dostavio predsjednik Tomislav Nikolić, ozbiljan i obiman tekst, ali da ništa nije sveto pismo osim budućnosti građana Srbije.

“Tek kad budemo mogli da sagledamo da je sve to realistično i sprovedemo nešto u delo, uveren sam da ćemo izaći u javnost”, izjavio je srbijanski premijer.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, o tome da li će Srbija zbog te platforme možda imati problema sa Zapadom, rekao da je pročitao taj dokument i da razumije predsjednika Nikolića, kao i da zajedno razumiju u kakvoj se “nelakoj situaciji danas nalaze”.

“Kada se s jedne strane suočavate s tim da vam evropska budućnost, ali i ekonomska budućnost, zavisi od toga šta ćete da činite, neke ustupke, koje ne biste u određenim trenucima činili, onda dođete u situaciju da vagate i odmeravate. U tome je suština bavljenja politikom i zato sam uveren da ćemo pronaći najbolji odgovor. Ništa nije sveto pismo sem boljeg života za građane Srbije”, poručio je Vučić i izrazio uvjerenje da EU neće prihvatiti ukidanje dijaloga Beograda i Prištine, iako to ne piše u Platformi, kao i da Srbija ne želi da suzi svoju poziciju na taj način da ne bi mogla da nastavi dijalog sa kosovskim Albancima.

Na pitanje da li je Platformom predviđeno da se sjever Kosova tretira u skladu sa Ustavom Srbije, a ostatak teritorije Kosova ne, Vučić je odgovorio da sve mora da se tretira Ustavom i da bi svako drugo ponašanje bilo protivustavno.

Srbijanski premijer je na insistiranje novinara da da više informacija u vezi sa Platformom o Kosovu i mogućim neslaganjima sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, naglasio da neće da se svađa i prepire sa njim, zbog toga što je, kako je rekao, preuzeo na sebe sve ono što niko u Srbiji nije htio da uradi.

“Neko je morao da kaže ljudima da moraju da se donesu teške mere, a ne samo lažnog povećanja plata i penzija koje bi nas dovele do bankrotstva. Neko mora da ode u Sarajevo i da kaže da će da napravi srpsko-bošnjački dijalog”, istakao je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prethodno je prisustvovao svečanosti uručenja vatrogasno-spasilačke tehnike MUP-a Srbije, vrijedne više od devet miliona dolara, koju je Srbiji poklonila Rusija. Rekao je da je ta donacija simbol dobrih političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Rusije i da srpski narod to zna da cijeni.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime