Vučić traži izvinjenje OSCE-a

0
2

indexSrbija – Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je danas u otvorenom pismu izvinjenje predstavnice Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) za slobodu medija Dunje Mijatović zbog navoda o cenzuri u Srbiji utvrdivši da se protiv njega vodi “najprljavija kampanja”.

Vučićevo oštro pismo dužnosnici OSCE-a srbijanski mediji danas prenose nakon što je ona prošle sedmice ukazala na zabrinjavajući trend cenzure na internetu u Srbiji zbog navoda da su pojedini portali i online sadržaji bili blokirani tokom i nakon katastrofalnih poplava u Srbiji.

Srbijanski premijer navodi kako vjeruje da je Mijatović obmanuta te da “ne želi ni pomisliti da se iza niza neistina koje je iznijela protiv Srbije krije neka druga politička namjera”.

– Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji bili blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet je od bitnog značenja za slobodan protok i pristup informacijama. U kriznim vremenima, slobodan protok informacija je od ključnog značenja kako bi se ljudima omogućilo da sami procjene situaciju – kazala je Mijatović prošle sedmice na konferenciji posvećenoj internetu u Stockholmu.

Vučić u pismu dužnosnici OSCE-a ocjenjuje da se protiv njega vodi najprljavija kampanja u zemlji i inostranstvu te da se nada da će dočekati ili izvinjenje OSCE-a ili dokaze za tobožnje kršenje ljudskih prava u Srbiji.

– Veoma zabrinut zbog teških riječi koje ste na račun zemlje čiju vladu vodim uputili, bio sam primoran provjeriti sve navode iz vašeg priopćenja – piše Vučić i dodaje kako nije uobičajeno da premijer jedne države odgovara službeno i u pismenoj formi na “jedno jedino pisano priopćenje”.

Vučić, u pismu koje je lično potpisao, navodi da moli OSCE za obavještenje o bilo kakvom dokazu koji bi potvrdio da je srbijanska vlada onesposobljavala portale “Druga strana” i “Teleprompter” ili skidala blog s web stranice “Blica”, ali da dokaz nije dobio.

– Neću vjerovati da ste to uradili zbog toga što su vam te lažne informacije davali predstavnici tzv. neovisnih institucija u Srbiji, a da ih vi niste ni provjerili. Također, ne želim vjerovati da ste ovo napravili zbog toga što postoji potreba za discipliniranjem srpskih lidera i gušenjem svake ideje o slobodnom i suverenom reagiranju države Srbije u njenom vanjskopolitičkom djelovanju – piše Vučić ističući kako je, usprkos kampanji koja se protiv njega vodi, Srbija slobodna i demokratska zemlja.

Prethodnih dana tri osobe su privedene zbog navodnog širenja panike na društvenim mrežama i sumnji u službene podatke o nastradalima tokom poplava u Srbiji, a pojedini postovi s web stranicama postali su nedostupni.

S online izdanja političkog tabloida “Blic” skinut je blog Dragana Todorovića u kojem autor navodi razloge za ostavku Aleksandra Vučića, a svi sadržaji Blicova bloga su od tada nedostupni, ali je Todorovićev ‘post’ u međuvremenu dijeljen društvenim mrežama.

Također, na društvenim mrežama je evidentirano i obaranje portala Teleprompter.rs te uklanjanje teksta “Državo, ne bismo te više zadržavali” s web adrese drugastrana.net., u kojem se kritiziraju premijer i državni dužnosnici zbog ponašanja i nastupa u javnosti tijekom poplava.

Istovremeno, ombudsmen Saša Janković ocijenio je danas da je u Srbiji “izvanredna situacija nad slobodom izražavanja” zbog niza događaja koji zajedno govore kako je uložen napor da se suzbije kritika.

– Mislim da je vanredna situacija nad slobodom izražavanja. Niz događaja koji pojedinačno ne moraju biti posebno jasni zajedno govore o tome da ovo ipak nije nečije loše shvaćanje situacije, nego koliko-toliko organizirani napor da se suzbije kritika – istaknuo je Janković danas za televiziju B92.

Janković je naglasio da premijer Aleksandar Vučić nije zadužen procjenjivati ima li cenzure ili ne, već je za to nadležan ombudsmen.

U toku dana došlo je i do sastanka premijera Vučića i ombudsmena Jankovića nakon kojeg je priopćeno da je Vučić “obećao uslove za nesmetan rad zaštitnika građana” te istaknuo važnost posla koji Janković obavlja.

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime