Vučić: Srbija spremna za trilaterarni susret sa BiH i Hrvatskom

2
13

Vučić: Srbija spremna za trilaterarni susret sa BiH i Hrvatskom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna za održavanje trilateralnog sastanka predstavnika Srbije, Hrvatske i BiH koji bi, kao kaže, možda bio i najvažniji za naše zemlje, ali i za cijeli region Zapadnog Balkana.

Taj susret bi, kaže Vučić, doveo do mnogo važnijih i konkretnijih rješenja o brojnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

“Srbija je spremna za održavanje tog sastanka na bilo kom niovu, predsjednika, odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ili na niovu vlada, odnosno Vijeća ministara”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Vučić je poručio da je BiH jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih partnera Srbije.
Vučić: Poštujemo teritorijalni integritet BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i konkretizovani, da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, i teritorijalni integritet RS u okviru BiH, ali i da mu je žao što ima onih koji imaju negativan odnos prema nečemu što nisu ni vidjeli.

Vučić je na konferenciji za novinare sa predsjedavajućim predsjedništva BiH Draganom Čovićem rekao da su mnogi protiv nečega što nisu ni vidjeli, o čemu nemaju pojma, već apriori nešto odbacuju samo zato što Srbi, ili Hrvati ili Bošnjaci “imaju mozak” da sačuvaju svoju kulturu i jezik.

On je rekao da je tek formiran tim u Srbiji za rad na deklaraciji o očuvanju jezika i kulture srpskog naroda, a neki već prebacuju i daju komentare na nešto što nisu ni vidjeli.

Predsjednik Srbije je rekao i da ima zamjerki da Srbija samo daje RS, i poručio da će pomagati i Federaciju ali i dodao da upošte nema problem da neko ulaže u Novi Pazar ili Sjenicu…

On je kao primjer naveo to da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će ta zemlja pomagati mađarske privrednike kreditima i podvukao da uopšte sa tim nema problem, već naprotiv, jer je to novac koji će ući u Srbiju.

“Šta je problem – nikako ne razumijem zašto toliko malo povjerenja imamo već idemo sa predrasudama o nečemu što ništa ne znamo”, dodao je.

Kako je rekao, stav Srbije je poštovanje integriteta teritorijalnog integriteta BiH kao i teritorijalnog integriteta RS u okviru BiH.

“To je stav koji ponavljam iz dana u dan”, podvukao je Vučić i rekao da se nada da oni koji povjerenja nemaju, da će ga izgraditi.

Naglasio je da smatra da je to najbolja politika koja čuva mir na ovim prostorima i od koje svi imaju najviše koristi.

Normalno je da pomognemo srpskom narodu i mislim da su vrtići i škole mnogo bolje “od slanja bombi i granata” rekao je Vučić i dodao da se apsolutno slaže sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom o saradnji Srbije i Republike Srpske i poručio da se nada da će biti još bolja.
(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime