Vučić ne odustaje od zajedničkog dana sjećanja

0
10

Aleksandar Vučić, Srbija

Srbija – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako nikada neće odustati od ideje o zajedničkom danu sjećanja na sve žrtve ratova u državama regije.

”Ponosan sam na tu inicijativu i vjerujem da će se kad-tad, makar i za dvije do tri godine, regija pomiriti”, izjavio je Vučić.

“Moja ideja o zajedničkom danu sećanja je proizvod razumevanja da u našem regionu svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na sopstveno stradanje. Drugo oko, kojim bi videli nešto drugo, uopšte ne postoji. Ni kod koga od nas. S druge strane, to jedno oko postoji i za plakanje. Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas – i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale”, rekao je Vučić za listKurir.

”I upravo zato sam želio da više ne stavljamo crni povez oko jednog oka, već da otvorimo oba, da priznamo da su se zločini dešavali na svim stranama, da poštujemo tuđe žrtve jednako koliko i svoje i da pokušamo da gledamo u budućnost.”

Siguran u rezultat

Vučić je rekao da politiku u regiji ne treba ”zasnivati na mržnji i zatvaranju u nacionalne i šovinističke okvire već obezbijediti zajednički život.

“Da sprečimo u budućnosti bujanje takvih negativnih pojava koje smo imali prilike da vidimo prethodnih dana i nedelja”, rekao je premijer Srbije, a prenosi Tanjug.

Na pitanje ima li to uopće svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović njegovu ideju odbacio, Vučić je rekao:

“Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što bi ste izabrali loše i za te zemlje i za ceo region”.

Istakao je da su žrtve na svim stranama jednako vrijedne i izrazio uvjerenje da bi taj zajednički dan mogao stvoriti povjerenje među ljudima.

Dodao je kako smatra da će to poslije spajati ljude u regiji i pravi ekonomiju otvorenijom.

“To neće biti moguće bez toga. Bez tog mirovnog pristupa, mirovnih inicijativa o pomirenju. Naš je cilj da ekonomije sve više integrišemo”, rekao je srpski premijer.

“Neću da odustanem. O tome ću javno da govorim. Ponosan sam na tu inicijativu i mislim da je to ozbiljan i odgovorna ideja, koja ne želi ničiji politički poraz, politički kraj i krah jedne zemlje i naroda, koja ne želi ni da širi optužbe. Samo želi da svi progledamo i da nam se svima stvori suza u oba oka, a ne samo u jednom”, rekao je Vučić.

Odbacivanje inicijative 

Vučić je ranije najavio da će na predstojećoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču, predložiti zajednički dan sjećanja na sve žrtve sukoba.

Taj prijedlog odbacio je hrvatski premijer Zoran Milanović. Isto je učinio i potpredsjednik kosovske Vlade, ujedno i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci, ocijenivši Vučićevu ideju neprihvatljivom.

“Uz dužno poštovanje i sućut, niti mi ikome propisujemo blagdane i žalovanja, niti će itko to nama”, poručio je Milanović.

Porodice žrtava genocida u Srebrenici ne mogu podržati inicijativu Vučića, kazala je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime