Vučić mi je obećao da se neće miješati u unutrašnje stvari BiH

0
0

vladaSrbija, BiH – Očekujemo da će nova Vlada Srbije nastaviti sa politikom jačanja dobrosusjedskih odnosa, saradnje i nemiješanja u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH.

“U tom smislu ohrabruju ranije  izjave novog predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je meni lično, a i  zvaničnicima EU u više navrata ponovio da se Srbija nema namjeru miješati u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da će isključivo konstruktivno djelovati kada je u pitanju BiH”, istakao je Lagumdžija.

Naglasio je da se očekuje da se odmah nakon formiranja nove Vlade Srbije dogovori termin prve zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije u okviru koje bi se trebalo raspravljali o otvorenim pitanjima dvije zemlje.

To su, naveo je Lagumdžija, pitanje državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, sukcesije gdje Bosna i Hercegovina insistira na dosljednoj primjeni Aneksa G Sporazuma o pitanju sukcesije bivše SFRJ u ostvarivanju prava na imovinu fizičkih i pravnih lica  iz Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u drugim državama nasljednicama bivše SFRJ (za ostvarivanje stečenih prava građana i drugih pravnih lica koji su bili vlasnici tih prava na dan 31. decembar 1990. godine).

“Bosna i Hercegovina je omogućila nesmetano raspolaganje imovinom subjektima iz drugih država nasljednica bivše SFRJ, koja se nalazi u Bosni i Hercegovini i u tu svrhu je donijela Odluku o sprovođenju Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije na teritoriji Bosne i Hercegovine. BiH nije ostavila nikakvu dilemu u izvršavanju obaveza kojima se garantuje pravo na imovinu subjektima iz drugih država nasljednica bivše SFRJ i isto očekuje od ostalih država nasljednica, kada je u pitanju njena imovina i imovina subjekata koji imaju pravo aktivne legitimacije”, zaključio je Lagumdžija.

Kao još jedno otvoreno pitanje naveo je ono koje se odnosi na staru deviznu štednje u Invest banci Beograd u okviru kojeg je ranije dogovoreno da dva resorna ministarstva finansija predlože rješenje za obeštećenje građana iz BiH po osnovu stare devizne štednje.

“Od nove Vlade Srbije očekujemo da nastavi kontinuitet jačanja regionalne saradnje, koja je iz godine u godinu sve snažnija. Svim zemljama u regionu pa tako i Srbiji u interesu je da Zapadni Balkan bude region sigurnosti, stabilnosti i saradnje, što je jedan od ključnih uvjeta kako za evropski put BiH, tako i za evropski put svih drugih zemalja regiona”, naveo je za AA Lagumdžija.

Ekonomska saradnja u nastupu na trećim tržištima

Zamjenik predsedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH navodi kako je kada je u pitanju saradnja sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije sporazum o obostranom pružanju konzularno-pravne zaštite potpisan.

“Tu je već ostvarivana suradnja, posebno kada je trebalo evakuirati naše državljane iz Libije. Budući da je međunarodno-pravni okvir sa Srbijom poprilično zaokružen, ostaje nam da taj kontekst popunimo konkretnim aktivnostima”, naveo je Lagumdžija.

Sa svojim novim kolegom, ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, naglasio je kako će raditi zajedno na planiranju i što boljoj realizaciji prve sjednice dviju vlada, a prije toga i na skoroj posjeti Vučića Bosni i Hercegovini.

“Napravili smo značajan napredak i kod eventualnog zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Uskoro bi smo trebali zaključiti Memorandum o razumjevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, odnosno tržištima na kojima BiH i Srbija imaju dobro razvijenu mrežu političkih i privrednih veza. U tom kontekstu moglo bi se ići na stvaranje konzorcijuma, kao i zajednički rad na promociji investicionih potencijala dvije države”, zaključio je u ekskluzivnoj izjavi iz Azerbejdžana za AA Lagumdžija datoj u povodu očekivanja u budućoj saradnji sa novom Vladom Srbije.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime