Vučić i Srbija ne priznaju genocid u Srebrenici i ne dotiču se milionskog duga Bosni i Hercegovini

7
10

Srbija, BiH – Amer JERLAGIĆ: Šta nama znači jedan milion eura o kojem priča Vučić (da nam opet zamaže oči kao neki dobrotvor) kada Srbija duguje Srebrenici i Bosni i Hercegovini po tom osnovu preko 30 miliona eura. Nama ne treba milostinja, nego pravo i pravda. Ovo je stvar međunarodnog prava i Srbija ovo mora ispoštovati. Lijepo je biti dobar susjed i komšija, ali hajde onda da svako ispoštuje svoje obaveze.

Politička stabilnost i pravna sigurnost su elementi
koji mogu vratiti strani kapital u BiH

Bošnjaci.Net: Poštovani gospodine Jerlagiću, hvala Vam u ime redakcije i čitatelja web magazina Bošnjaci.Net za izdvojeno vrijeme za ovaj razgovor. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je dio nove parlamentarne većine na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u bloku SDA i ASDA. S hodno tome nedavno u izjavi medijima izjavili ste da se radi o snažnom probosanskom bloku opredjeljenom za provđenje prijeko potrebnih reformi kojima je glavni cilj poboljšanje ekonomske i socijalne situcaije građana, ali i političke stabilnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Šta građani mogu očekivati od nove koalicije?
JERLAGIĆ:
Nova koalicija je pokazala na nekoliko posljednjih sjednica Parlamenta FBiH da je opredjeljena provedbi reformske agende, usvajanju zakona iz reformskog puta u BiH, provođenju u djelo, odnosno implementaciju britansko – njemačke inicijative. Usvojeno je više zakona i podzakonskih akata na posljednjim sjednicama, nego za proteklih godinu dana. To su stvari i fakti koji obećavaju da će ova nova koalicija biti istinski opredjeljena ka poboljšanju stanja u BiH. Politička stabilnost i pravna sigurnost su elementi koji mogu vratiti strani kapital u BiH. Kapital je poput zeca prvi pobjegao iz šume, jer je stanje u posljednjih pet godina bilo katastrofalno.

Bošnjaci.Net: U skladu sa političkim blokom koji čine SDA, SBIH, i ASDA izjavili ste da će Stranka za Bosnu i Hercegovinu imati određene političke uslove. Može te li nam reći o kojim uslovima se radi?
JERLAGIĆ:
To se ogleda u zahtjevu prema SDA da se na tekst sporazuma potpisanog između SDA i SBB u dijelu gdje se govori o zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine doda tekst:
„Neće se dopustiti da dođe do bilo kakvih etnonacionalnih podjela unutar BiH i stvaranja pretpostavki za formiranje novih teritorijalnih podjela i novih entitetskih jedinica zasnovanih na etnonacionalnom principu.“ Takođe saglasni smo da se zajednički osudi i osujeti provođenje neustavnog referenduma u manjem BH entitetu, koji po svaku cijenu forsira Dodik njegovi partneri.

Blok probosanski orjentisanih stranaka

Bošnjaci.Net: Neizbježno pitanje kada je u pitanju politički proces u Bosni i Hercegovini jeste pitanje državne imovine i njene zaštite. Do sada ste mnogo puta u svojim medijskim istupima govorili o važnosti očuvanja i zaštite državne imovine. Da li to znači da je jedan od uslova participiranje Stranke za Bosnu i Hercegovinu u novoj parlamentarnoj većini podrazumjeva i institucionalnu zaštitu državne imovine?
JERLAGIĆ:
U dijelu Sporazuma SDA i SBB gdje se spominje integrisanje u NATO, predložili smo da se doda novi dio koji glasi:
“Stranke će osigurati dosljednu provedbu Odluke Ustavnog suda o statusu državne imovine, kao i donošenje neophodnih zakonskih rješenja da se državna imovina stavi u funkciju ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine.“ Vrijednost državne imovine po procjenama ekonomskih stručnjaka prelazi iznos od 50 milijardi KM i to može biti dobra osnova za stvaranje suverenog državnog fonda za razvoj Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci.Net: Gospodine Jerlagić, u izjavi za medijie ste izjavili o potrebi jedinstvenog nastupa probosanskih stranaka za lokane izbore u manjem bh. Entitetu. Da li će to toga doći?
JERLAGIĆ:
Stranka za Bosnu i Hercegovinu, kao protagonista svih do sadašnjih postdaytonskih izbora se istinski zalagala za jedinstvene liste bilo za odbornike ili načelnike iz reda probosanski orjentisanih stranaka. Tako će biti i ovoga puta. Primjer Srebrenice i pobjeda načelnika Durakovića se pokazao kao dobar put ukoliko smo spremni da se istinski založimo za takvo nešto. Smatram da blok probosanski orjentisanih stranaka može ostvariti dobar rezultat u još nekoliko sredina i mimo Srebrenice.

Srbija duguje Srebrenici 30 miliona eura a Bosni i Hercegovini
se mjeri sa stotinama miliona i milijardama KM

Bošnjaci.Net: U službenoj posjeti Bosni i Hercegovini boravio je premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić. Naime, ponovo nije došlo došlo do prizanaja zločina genocida od strane Srbije i njenog službenog izvinjena. Kako Vi kao predsjednik Stranke za Bosne i Hecegovine komentirate nespremnost Srbije da se izvine za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini?
JERLAGIĆ:
Vučić i Srbija dolaze u posjete Bosni i Hercegovini i najčešće pričaju minorne i trećerazredne stvari, a nikako se ne žele doticati krupnih tema poput priznanja genocida u Srebrenici, pasivnog podbilansa Bosne i Hercegovine u Srbiji, duga Srbije prema BiH za korištenu električnu energiju sa HE Zvornik i HE Bajna Bašta koja se mjeri sa stotinama miliona, pa čak i milijardama KM za period od 1992. godine do danas.


Amer JERLAGIĆ: Dodik je spreman na sve kako bi ostao na vlasti, pa čak da krene u avanturu zvanu jednostrani i neustavni referendum. Oko njega se steže obruč borbe protiv više milionskog kriminala i korupcije, tako da je spreman i na potpuno ugrožavanje političke stabilnosti u zemlji samo da bi ostao na vlasti. Šta će pomoći referendumsko pitanje gladnim građanima manjeg BH entiteta? Ono im neće napuniti prazne džepove, ali im zasigurno može još više isprazniti i onako prazne.

Bošnjaci.Net: Jedini ste od probosanskih lidera javno prozvali državu da duguje trideset milona eura prema općini Srebrenica na osnovu potopljenog zemljišta Hidroelektrane Bajina Bašta? Možete li nam ukratko objasniti o čemu se zapravo radi?
JERLAGIĆ:
Drugi ne znaju ili ne smiju javno govoriti o tome. Šta nama znači jedan milion eura o kojem priča Vučić (da nam opet zamaže oči kao neki dobrotvor) kada Srbija duguje Srebrenici i Bosni i Hercegovini po tom osnovu preko 30 miliona eura. Nama ne treba milostinja, nego pravo i pravda. Ovo je stvar međunarodnog prava i Srbija ovo mora ispoštovati. Lijepo je biti dobar susjed i komšija, ali hajde onda da svako ispoštuje svoje obaveze.

Oko Dodika se steže obruč borbe
protiv više milionskog kriminala i korupcije

Bošnjaci.Net: Gospodine Jerlagić, predsjednik ste političke partije koja se dokazala u političkoj borbi za Bosnu i Hercegovinu, ali i jedan od najmlađih oficira 4. korpusa ARBiH sa činiom nadkapetana. Molimo Vas kako komentirate današnji položaj Bosne i Hercegovine u uslovima Dodikovih prijetnji o zakazivanj referenduma?
JERLAGIĆ:
Dodik je spreman na sve kako bi ostao na vlasti, pa čak da krene u avanturu zvanu jednostrani i neustavni referendum. Oko njega se steže obruč borbe protiv više milionskog kriminala i korupcije, tako da je spreman i na potpuno ugrožavanje političke stabilnosti u zemlji samo da bi ostao na vlasti. Šta će pomoći referendumsko pitanje gladnim građanima manjeg BH entiteta? Ono im neće napuniti prazne džepove, ali im zasigurno može još više isprazniti i onako prazne.

SBiH će i u narednom periodu
davati šansi mladim i sposobnim ljudima

Bošnjaci.Net: Na posljednjoj sjednici Predsjedništva SBiH-a usvojeni su određeni zaključci koji se odnose na unapređenje rada stranke. Možete li nam pojasniti o čemu je konkretno riječ?
JERLAGIĆ:
Svi smo svjesni lošeg rezultata koji je Stranka postigla na prošlim izborima i složili smo se da su potrebne reforme i u Stranci, da su potrebni novi ljudi i nove inicijative. Uveli smo povjereništva u nekoliko velikih gradskih sredina (Sarajevo, Tuzla, Travnik) i kantona i nećemo stati samo na ovome. Bit će popune još nekih općinskih organa u Zenici, Bihaću, Mostaru, Cazinu itd.
Doneseni su zaključci o planovima i ciljevima političkog djelovanja Stranke za BiH u periodu oktobar 2015. – oktobar 2016. godine, sa glavnim akcentom na provođenje javnih tribina diljem BiH i susretima sa ljudima u bazi. Organizaciju sjednica Predsjedništva Stranke i Glavnog odbora po gradovima u cijeloj BiH.
Doneseni su zaključci o pokretanju političke akademije za mlade, zaključci o reevidenciji članova Stranke za BiH, kao i pripremama za predstojeće lokalne izbore sa donošenjem jedinstvene platforme za nastup Stranke za BiH na lokalnim izborima.
SBiH će i u narednom periodu nastaviti sa restrukturiranjem i davanjem šansi mladim i sposobnim ljudima kako bi što spremnije dočekala naredne lokalne izbore. Na našim listama će biti novi, mladi i sposobni ljudi. Naše političko djelovanje će i dalje biti patriotsko, državničko i u funkciji građana BiH, ali će kampanja biti usmjerena ka običnom čovjeku i njegovim problemima u lokalnoj sredini.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Milion jevrica – vrijednost 2 prosjecne kuce na zapadu – i oko toga su napravili medijski hapening 😆 😆

  Poserem mu se u pruzenu ruku…

  0

  0
  • Sram te bilo za poslednju rečenicu. Pružena ruka nije da bi samo davala materijalno, već da bi i pružila duhovnu bliskost dva naša naroda. Možda dve prosečne kuće na Zapadu koštaju milion evra, ali moraš znati da ni Srbija ni Bih nisu Zapad, pa taj milion i ima neku svoju vrednost. Uostalom sa nekom sumom se krenuti mora, niko je nije limitirao, zar ne?

   0

   0
   • Ma znam ja to “niko nije limitirao” – pa se to onda razvuce u nedogled…

    …kao i stanje imovine islamske zajednice u srbiji. Izmisle samo razlog da se ona ne vraca – samo da navedem jedan primjer.

    Ja nevidim drugacijeg priblizavanja osim totalnog resetovanja – pa sve staviti pod lupu i pod uslovima reciprociteta. Jedino pravedno i jedino ispravno.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime