Vučić i Duraković kod Klintona o Srebrenici

0
16

capture

Amerika – U okviru “Klintonove Globalne Inicijative“ održana je diskusija o Srebrenici na kojoj su učestvovali Aleksandar Vučić i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

 

Kako javlja reporter B92, debatu “Balkan – 20 godina posle“ u Njujorku vodio je Bil Klinton, a prisutnima se prvo obratila Advika Ibrahimović koja je preživela srebrenički genocid.

Ona je ispričala kako je izgubila oba roditelja u ratu, a premijer Vučić se složio da je njena priča užasna.

“Ja sam ponosan Srbin, iako je njena priča užasna. Mi smo učinili korake ka pomirenju u regionu“, rekao je on.

Vučić je dodao i da je spreman da razgovara kako bi se očuvali mir i stabilnost.

“Ja bih volio da svi koji su krivi za rat budu uhapšeni“, naveo je Vučić.

“Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom“, poručio je Vučić dodajući da bi drugačije bio zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, nije mu bilo lako da dođe u Njujork, budući da je Bil Klinton, čija je fondacija organizovala panel, bio predsjednik SAD kad je Srbija bombardovana.

Mnogi su mu u Srbiji, kako je rekao, prebacivali što je riješio da dođe u Njujork i učestvuje na panelu na kom se razgovara o regionu, ali i o zločinu u Srebrenici.

“Ja sam im rekao da moram da pričamo sa svima, da danas u Bosni postoje dva pristupa, jedan je među Bošnjacima, kojih je 1,7 ili 1,8 miliona i oni kažu – jači smo od Srba, možemo opet da ih istjeramo – i to ćete čuti svaki dan. I s druge strane ima 7 miliona Srba u Srbiji i oni takođe kažu -možemo da ih pobijedimo”, objasnio je Vučić.

I to je, kako kaže, teška situacija, ali to je i realnost i zato je, dodaje insistirao da napravi što je moguće više susreta i dogovora s Bošnjacima.

“Zalažem se za razgovore između Srba i Bošnjaka jer ne možemo da živimo jedni bez drugih, moramo da živimo zajedno, ne jedni pored drugih, već jedni s drugima i to govorim svuda, i u Beogradu i u Sarajevu i evo ovdje u Njujorku”, rekao je Vučić.

Srpski premijer je rekao da će uvijek moći da priča sa Ćamilom Durakovićem, te da će Srbija učiniti sve što može da sačuva mir i stabilnost u regionu, ali je ocijenio da je to sada možda teže nego prije godinu dana ili 20 godina i da da postaje sve teže.

“Moramo da investiramo mnogo hrabrosti, atmosfera u regionu nije dobra i nadam se da ćemo imati objektivniji pristup i da ćemo svi biti sposobni da prihvatimo svoje greške i priznamo teške stvari koje smo uradili, kako bismo prevazišli sve teškoće”, naveo je Vučić.

On je istakao da će Srbija uraditi sve što može da sačuva stabilnost i mir i da i Ćamil Duraković zna da može da računa na to.

Podsjetio je i da se Vlada Srbije obavezala da donira pet miliona evra za Srebrenicu, od čega je već dala dva miliona.

“Potrebni smo jedni drugima, u suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom”, rekao je Vučić i istakao da nema pobjednika i da u budućnosti ne bi trebalo da živimo i radimo zajedno.

“Drugačije sam zabrinut za budućnost Zapadnog Balkana”, rekao je Vučić.

Ćamil Duraković je naveo da je historija teška za sve narode bivše Jugoslavije, ali da je ponosan što predstavlja ljude koji sada žive u miru.

“Mogao sam i ja da ostanem i živim dobro u Americi, ali odlučio sam da se vratim“, naveo je on.

“To je za njega lično bila teška odluka da dođe među 7.000 grobova i da kaže da mu je žao, i zato je hrabar čovjek. i to ponavljam pred svima. A ni meni nije bilo lako da ga zagrlim među 7.000 grobova, ali sam to uradio, i zato sam i ja hrabar. Mnogi su me zbog toga kritikovali”, rekao je Duraković o Vučiću.

“Ali, svi ljudi na Balkanu koji misle da postoji alternativa miru, ne znaju da ako želimo pomirenje i bolju budućnost onda se moramo rukovati i zagrliti“, poručio je Duraković.

Dodao da je njegova vizija sa dolaskom u Srebrenicu bila da promijeni budućnost.

“Umjesto priče o prošlosti o tome ko je koga i kako ubio, da promijenimo budućnost u narednih 100 godina. Premijer Vučić i ja imamo iste misli”, rekao je Duraković.

Klinton je ispričao svoje viđenje prošlogodišnje komemoracije u Srebrenici, navodeći da je Duraković pozvao premijera Srbije da dođe na komemoraciju, što je takođe ocijenio kao veoma hrabar potez.

Bivši američki predsjednik podsjetio je i da su posle incidenta u Potočarima uslijedile posjete rukovodstva BiH Beogradu i Vlade Srbije Srebrenici, što je, takođe, ocijenio kao veoma hrabre korake u procesu pomirenja,

“Oni reskiraju u političkom ali i u ličnom smislu i zato zaslužuju našu podršku. Oni znaju da mir funkcioniše bolje od rata i u ovakvom svetu moramo da čujemo njihovu poruku svuda”, ocijenio je Klinton i dodao da nije na drugima da rješavaju detalje, već da stvore uslove i da podrže region Balkana u procesu pomirenja.

Diskusiju je pratio i član predstavništva BiH Bakir Izetbegović.

(B92)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime