VSTV BiH: Neprihvatljivi pritisci na Sud i Tužilaštvo BiH

0
4

sud-bih-03122015-KS-5

BiH – Povodom pritisaka kojim su putem medija izloženi Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) istaklo je snažnu podršku radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine i naporima koje ove institucije, u skladu sa zakonom, poduzimaju u borbi protiv počinilaca svih krivičnih djela iz njihove nadležnosti.

– VSTV BiH se snažno protivi bilo kakvim pritiscima na rad pravosudnih institucija, a posebno onima koji mogu dovesti u pitanje nepristran i nezavisan rad sudova i tužilaštava. Podsjećamo javnost da je rad pravosudnih institucija usmjeren na dobrobiti svih građana Bosne i Hercegovine i odnosi se isključivo na procesuiranje osoba koje su, svojim radnjama, došle u sukob sa zakonima naše zemlje. U svom radu pravosudne institucije, pa tako i Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u potpunosti poštuju pravila, procedure i zakone u Bosni i Hercegovini, a postupke provode u skladu sa najvišim pravosudnim standardima – navodi se u saopćenju VSTV-a.

Naglašava se da VSTV BiH oštro osuđuje svaku vrstu napada na nosioce pravosudnih funkcija, sudije i tužioce, koji vrijedno i predano rade na izuzetno teškim i kompleksnim slučajevima, posebno u oblasti korupcije i organizovanog kriminala, a koji predstavljaju izvor velike zabrinutosti cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.

– Obzirom na način na koji se spomenuti pritisci provode, pozivamo sve medije u Bosni i Hercegovini da pruže podršku radu pravosudnih institucija u našoj zemlji kako bismo, zajedničkim naporima, osigurali punu vladavinu prava i sankcionisanje svih pojedinaca, koji su se ogriješili o zakon, nezavisno od pozicija na kojima se nalaze – ističe VSTV BiH.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime