Vrtiće vratiti na Budžet USK

0
20

bvcmcvmcvn-530x336Sanski Most – Na 37. sjednici Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade,  članovi komisije su razmatrali zahtjev javnih predškolskih ustanova iz Unsko-sanskog kantona u kojem od  kantonalne vlade  traže  isti tretman kao i ostali budžetski korisnici, odnosno vraćanje  u budžet.  Komisija je pozitivno ocijenila ovaj Zahtjev, te Vladi Unsko-sanskog kantona  uputila  zaključak da po hitnom postupku  uputi u proceduru  izmjene i dopune Zakona o predškolskom obrazovanju.

Predstavnici predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja,  koji su prisustvovali sjednici komisije, bili su jedinstvenog stava da se  skidanjem sa budžeta predškolskih ustanova,  postupilo suprotno zakonu. Istakli su kako je Skupština Unsko-sanskog kantona  usvajanjem budžeta za 2013. godinu  diskriminirala ove  obrazovne ustanove.

Od  Skupštine i Vlade Unsko-sanskog kantona traže da se po hitnom postupku  greška ispravi i da se vrtići vrate u budžet.

Svi članovi Komisije za obrazovanje, bili su jednoglasni u donošenju određenih zaključaka koje su uputili prema Vladi Unsko-sanskog kantona. Oni se odnose na hitno upućivanje u proceduru izmjena i dopuna Zakona o predškolskom obrazovanju, te da se u vezi s tim  sindikati obrazovanja tretiraju  kao ravnopravni  partneri pri donošenju budžeta. Kako se moglo čuti na sjednici, problem vrtića  bi se do kraja godine  trebao  zakonski riješiti.

Kada su u pitanju privatni vrtići, usvojen je zaključak da se njihova inicijativa uputi Ministarstvu obrazovanja u Vladi USK  na razmatranje.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime