Vrijeme je za MIR-Vikend međuetničkog dijaloga

0
3

Zenica – Caritas BiH uz financiranje Ambasade SAD u BiH implementira projekt “Vrijeme je za mir“ i kroz njegove aktivnosti promovira SNAGU UJEDINJENE MLADEŽI u promicanju međuetničke suradnje i suzbijanja trgovanja ljudima u BiH. Projekt „It is Time for MIR“ (Vrijeme je za mir) je priča o partnerstvu.

Konačni cilj projekta je poboljšanje međuetničke klime i pristup neformalnom obrazovanju u etnički raznolikim područjima koja su naseljena romskim nacionalnim manjinama i mladima u sukobu kao i jačanjem međuetničke suradnje i kompetentnosti kroz upravljanje projektima, timski rad većinske i manjinske mladeži.

Od 3. do 4. juna 2016. godine u Varešu i Banja Luci vikend je protekao u znaku međuetničkog dijaloga u sklopu projekta „It is time for MIR“ koji implementira Caritas Bosne i Hercegovine, a financira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Ovim projektom je predviđeno pružanje obuka ranjivim skupinama mladih i pripreme malih projekata koji će timskim radom doprinijeti jačanju međuetničke suradnje. S tim u vezi su JU Dom porodica Zenica, ustanova Mala škola Vareš i romsko udruženje Otaharin pripremili, svaki zasebno, mini projekt, ali i jedan zajednički.

Kako se finaliziranje mini projekata bliži kraju, tako se u različitim krajevima BiH širi snaga ujedinjene mladeži i međuetničkog dijaloga.

Prvi su svoj mini projekt „We go together!“ pripremili mladi i njihovi odgajatelji iz ustanove Mala škola Vareš čija je završnica u vidu cjelodnevnih aktivnosti održana 3. juna 2016. godine u Varešu.

Već slijedeći dan, 4. juna, Dom porodica Zenica je organizirao završnicu svog projekta „Igra spaja sve“ u Banjoj Luci u suradnji sa JU Dom “Rada Vranješević” Banja Luka koji su ugostili odgajatelje i mlade iz JU Dom porodica Zenica. Na početku druženja sudionici su se u prostorijama JU Dom “Rada Vranješević” predstavili jedni drugima te je za sve sudionike organizirana prezentacija jačanja samopouzdanja kod mladih koju su pripremili mladi iz JU Dom porodica Zenica.

Potom su odgajatelji ovog doma priredili radionice na kojima su sudjelovali svi mladi te se kroz ove aktivnosti ogledao timski rad, nadilaženje stereotipa. Potom su za mlade organizirane sportske igre te su mladi u timovima imali priliku natjecati se u nogometu, odbojci i stolnom tenisu.

Nakon zajedničkog ručka, mladi su obišli vjerske objekte u Banjoj Luci – džamiju, pravoslavnu i katoličku crkvu.
Almina Husejnović, odgajateljica JU Dom porodica Zenica je podijelila svoje utiske: “Kada smo započeli s idejama o aktivnostima za projekt, naši štićenici su imali žarku želju susresti se s drugim mladima koje će upoznati i s kojima će provesti jedan dan i pokazati kako razlike ne postoje te da su druženje i nova prijateljstva ono što je najbitnije.

Stoga smo kroz realizaciju projekta „Igra spaja sve“ omogućili mladima da se upoznaju, iznesu svoja mišljenja, upoznaju različitosti i prošire sopstvene vidike kroz dijalog. Ovom prigodom su učesnici pokazali svoju ujedinjenost kroz druženje i sportske aktivnosti. Realizacija projekta je urodila novim znanjem, vještinama, poznanstvom o drugima kao i prijateljstvom djece pomenutih domova. Posebno bih se zahvalila domaćinima, djelatnicima i štićenicima JU Rada Vranješević na gostoprimstvu i ugodnom druženju.”

Treći projekt „Razlike na nulu“ udruženja Otaharin bit će finaliziran i prezentiran 17.lipnja 2016. godine u Bijeljini.

Posebna centralna aktivnost organizirat će se u vidu susreta štićenika ustanova Mala škola Vareš, JU Dom porodica Zenica i članova udruženja Otaharin koji će u Zenici 18. juna 2016. godine jedni drugima, kao i svim zainteresiranima, gostima i medijima, prezentirati svoje pojedinačne, ali i zajednički projekt.

(BHindex.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime