Vrijedni Bošnjaci džemata Vagnharada iz Švedske uz suradnju sa udruženjem “Prosvjetitelj” pomogli su da se sanira klizište u naselju Brakovci, mjesne zajednice Sućeska općina Srebrenica. Nedavno su se udruženju “Prosvjetitelj” obratili povratnici u naselju Brakovci sa zahtjevom za pomoć kako bi sanirali putnu komunikaciju koja je bila u potpunosti prekinuta te su mještani iz ovog mjesta bili odsječeni od ostatka svijeta. Poslije obezbjeđenih sredstava od džemata Vagnharada u iznosu od 1500,00 KM, zahtjev je razmotren te su odobrena sredstva da se nastalo klizište sanira. Prekinut put prije saniranja najviše je podsjećao na loš fotoshop, a najviše su zbog oštećenog puta trpili najmlađi učenici koji su do škole morali prelaziti pješice veliku razdaljinu. Danas je ovaj put osposbljen za prolazak svih vrsta vozila.

0
15

b689fad0280b286c898256c8d3b6ee9e_LŠvedska – Ovo je još jedna u nizu aktivnosti džematlija Vagnharda iz udaljene Švedske, nedavno su ovi dobri ljudi uz suradnju sa udruženjem “Prosvjetitelj” obezbjedili stolariju za porodicu Jusufa Memića iz Sapne koji je uvrijeme velikih poplava umjesecu maju ostao bez svog doma, kupljena stolarija iznosila je 1500,00 KM. Pored humanosti ovog Džemata koju pokazuju svojim aktivnostim, nedavno su uz suradnju sa udruženjem “Prosvjetitelj” iskupili potrebna sredstva da se obezbjedi i olakša obrazovanje mladih Bošnjaka iz mjesta Željezno Polje. Klizišta epskih razmjera koja su pogodila naselje Željezno Polje vidimo prilikom emitovanja televizijskih priloga o mjaskim poplavama i neveremenu, aktivnost iskupljanja sredstava za učenike ovog mjesta od strane džematlija Vagnharda iz Švedske omogućit će prijevoz za deset učenika do kraja ove školske godine i obezbjedit neometano pohađanje nastave.

Džemat Vagnharada iz Švedske najbolji je pokazatelj uspješnosti vođenja kampanje udruženja “Prosvjetitelja” u prethodnom periodu kada se na raznorazne načine ostvarivala i uspostavljala komunikacija sa drugim skupinama Bošnjaka koji imaju iskren nijet da svoju domovinu ojačaju, a vlastiti narod pomognu da bude bolji sutra nego što je to danas. Bratske veze uspostavljene sa mnogobrojnim udruženjima, organizacijama i džematima širom Bosne i Hercegovine i svijeta iz dana u dan daje rezultate slične ovim koji su opisani u ovom tekstu. Bošnjaci mogu napredovati i ostvariti sve svoje ciljeve kao narod čim se počnu oslanjati na same sebe i na samo svoje znanje i sposbnosti.

“A u čemu bi bila svrha i vrijednost našeg života ako ne bismo težili savršenstvu duha i tijela, ako ne bismo težili putu plemenitom. Opstaju i uspijevaju samo strpljivi i uporni, oni čija su srca oplemenjena tom najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo ti osjećaju i shvataju pravu vrijednost života. A ostale žalimo…” Nosioci ideje Udruženja

 

(prosvjetitelj-muallim.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime