Vrijedne donacije: Turska vojna misija pomogla školi i domu zdravlja u SBK

0
22

Pripadnici turskih oružanih snaga u BiH, koji djeluju u sastavu EUFOR-a, osim aktivnosti koje provode s ciljem očuvanja mira i stabilnosti, poduzimaju velike napore i u oblasti zdravstva i obrazovanja.

 Jedan od posljednjih projekata u kojima je učestvovala Turska vojna misija u BiH je otvaranje savremenog kabineta informatike u Mješovitoj srednjoj školi “Gornji Vakuf” u Gornjem Vakufu-Uskoplju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji otvaranja kabineta informatike u Gornjem Vakufu su prisustvovali načelnik Turske vojne misije u BiH brigadir Tayfun Celik, direktorica škole Selvedina Begović, načelnik Općine Gornji Vakuf Sead Čaušević, ministar ekonomije Srednjobosanskog kantona (SBK) Sedžad Milanović, profesori, učenici i njihovi roditelji.

Brigadir Celik je u obraćanju prisutnima kazao da su turske oružane snage od 1994. godine u BiH realizovale preko 400 projekata.

– Najvažniji od tih projekata su izgradnja puteva, rekonstrukcija džamija, crkava i škola, a u posljednje vrijeme i projekti koji će biti od koristi zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, a koji su implementirani u skladu s vašim željama i potrebama – kazao je Celik.

Dodao je da su pomogli otvaranje kabineta informatike kako bi učenici u toj školi imali bolje uvjete za obrazovanje.

Direktorica škole Selvedina Begović je istakla da je nedostatak tehnoloških aparata jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju u školi.

Naglasila je da su otvaranjem ovog kabineta informatike napravili značajan korak kako bi bar donekle otklonili pomenuti problem.

Škola u Gornjem Vakufu je uz finansijsku podršku Turske vojne misije u BiH dobila moderni kabinet informatike, koji će koristiti učenici elektrotehničke škole – smjer računarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 30.000 KM, a kabinet je opremljen sa dvadeset savremenih računara, te pametnom tablom.

 

Osim toga, Turska vojna misija u BiH je Domu zdravlja u Travniku donirala moderni zubni rendgen.

Svečanom uručenju zubnog rendgena upravi Doma zdravlja prisustvovali su brigadir Tayfun Celik, premijer SBK-a Tahir Lendo i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Premijer Lendo je tom prilikom izrazio zahvalnost Turskoj vojnoj misiji u BiH na podršci koju pruža Domu zdravlja i gradu Travniku.

Izrazio je nadu da će i u narednom periodu s Turskom vojnom misijom u BiH nastaviti s dobrom saradnjom kao i dosad.

Brigadir Tayfun Celik je istakao da je veoma sretan što su uspješno realizovali i ovaj projekat.

– Dok radimo na ovim projektima, sve pažljivo pratimo i istražujemo. U tom smislu, činimo velike napore kako bi projekat bio realizovan. Danas sam se uvjerio da se radi o važnom projektu. Projekti koje radimo su u smislu prijateljske i bratske podrške. Nama je dovoljno da vas vidimo sretnim i zadovoljnim zbog projekata koje smo završili – rekao je Celik.

Prim. dr. Nurdin Šatrović, direktor Doma zdravlja Travnik, je izjavio da je ovaj uređaj veoma značajan za ovu zdravstvenu ustanovu.

– Materijalna situacija nam nije omogućavala da kupimo ovakav uređaj. Kada su nas iz Turske vojne misije u BiH pitali šta nam je potrebno za rad, mi smo tražili zubni rendgen. Oni su, eto, udovoljili našem zahtjevu – kazao je Šatrović.

(faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime