Vrbanjci: Uvedite Bosanski jezik i bošnjačka djeca idu u školu!

0
0

skolskeklupePodrinje   ̶   Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši Nedžad Smajlović ponovio je danas da je i dalje njihov minimalni uvjet da bi djeca krenula u školu, uvođenje bosanskog jezika.

Ukoliko se to ne dogodi djeca ni u ponedjeljak, 1. septembra, neće krenuti na nastavu u novoj školskoj godini.

Smajlović je precizirao da uoči 1. septembra nisu postigli kompromis s predstavnicima resornog ministarstva.

“Sutra bi u školi u Vrbanjcima trebalo da zasjeda nastavno vijeće”, rekao je Smajlović, navodeći da ostaje da se vidi šta će biti do ponedjeljka.

Za roditelje je, kaže, potpuno neprihvatljiva izjava ministra prosvjete i kulture RS-a Gorana Mutabdžije da u ovoj školi neće biti uvedena nacionalna grupa predmeta, dok se na nivou cijele BiH ne osiguraju ista prava za sve učenike, odnosno i za srpske đake u Federaciji BiH pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Bošnjački đaci u Vrbanjcima, kazao je, nemaju nikakve veze s onim u Federaciji BiH i da zbog toga moraju ponovo da ispaštaju.

“Ministar je imao i prošli i ovaj raspust da inicira te razgovore na nivou cijele BiH ili usvajanje zakona po kojem bi sva djeca imala ista prava i da ovaj problem konačno bude riješen”, podsjetio je Smajlović.

Kaže i da je neshvatljiv prijedlog da djeca iz Vrbanjaca polože razred u Federaciji BiH, a onda nastave školovanje u RS-u, jer se ne može za kratak period naučiti ono što se nije radilo tokom školske godine, koju su izgubili.

Za dijalog o rješavanju ovog dugogodišnjeg problema su, naglašava Smajlović, i dalje spremni, ali se boje i činjenice da se i zbog predstojećih izbora ovo pitanje neće riješiti, iako njihova djeca najviše gube u svemu ovome.

Bošnjački đaci u Vrbanjcima kod Kotor Varoši nisu pohađali nastavu u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što imaju pravo.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Goran Mutabdžija jučer je izjavio da se nada da će problem đaka iz Vrbanjaca biti riješen i da će oni u ponedjeljak krenuti u školu.

Navodno su u tom resoru predložili da bude uveden predmet koji bi svi đaci zvali maternji jezik, a predavala bi ga nastavnica srpskog jezika, s tim da bi bošnjački učenici imali pravo da koriste udžbenike iz Federacije BiH.

(Bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime