Volfgang Petrič: Berlin sprema plan za BiH

0
1

20140811105029_257719BiH –  U Berlinu se posljednjih dana jula održala velika konferencija o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Kako prenosi Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), nekadašnji visoki predstavnik u BiH, ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, domaćin, htijelo je čuti ideje mislećih ljudi o tome šta uraditi regionu i našoj zemlji nakon izbora, piše današnji Dnevni avaz.

U Berlin su bili pozvani ne samo predstavnici nekoliko najutjecajnijih nevladinih organizacija, već i svi ključni akteri Zapada koji se bave Balkanom – od zvaničnika Evropske unije preko diplomata u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi zaduženih za ovaj region do diplomatskih funkcionera utjecajnih evropskih država.

Petrič na početku razgovora za Dnevni avaz ističe da su se učesnici obavezali da neće prenositi detalje s tog skupa, ali da može govoriti o svojim stavovima i nekim impresijama nakon sastanka.

– Očigledno je da Njemačka priprema nove poglede prema Balkanu i to je veoma bitno. Usred niza velikih problema u svijetu, fascinantno je i za svaku pohvalu da se osvrćemo na zapadni Balkan i gledamo šta je dobro, a šta nije – kaže Petrič, upozorivši da Bosna i Hercegovina strašno zaostaje na evropskom putu.

– Ne smije se nikako potcijeniti socijalna dimenzija problema. U februaru su nas demonstracije iznenadile. Ne smijemo dopustiti sebi da nam se isto desi ako se uskoro protesti ponove. Sada je dobra prilika da napravimo plan. Bira se novo vodstvo EU, a BiH očekuju izbori u oktobru. Vidjet ćemo šta će vaši glasači odlučiti, ali mi, Zapad moramo biti spremni – poručio je.

Apsolutno je nužno, smatra Petrič, da se obnove napori i da se situacija u BiH promijeni nabolje.

– To se više ne može raditi bonskim ovlastima već treba ići naprijed. Građani i civilno društvo BiH imaju posebnu ulogu, pa i obavezu, da osiguraju da se prema EU ide brže i bolje. Niko ne dovodi u pitanje da je mjesto BiH u EU, ali je taj cilj vrlo daleko – rekao je nekadašnji visoko predstavnik u BiH.

– Brisel, pod vodstvom Njemačke i drugih država, mora biti jasan i odlučan u svojim zahtjevima. Mi moramo pokazati vodstvo i riješiti naš najslabiji dio balkanske slagalice – istaknuo je, između ostalog Petrič, u razgovoru za današnji Dnevni avaz.

 

 (nezavisne.com)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime