Vojnik iz RS dobio tužbu protiv FBiH kao civilna žrtva rata!?

0
0

TUZBA VOJNIKA RSPodrinje, Sarajevo – Radoslav Stojaković, bivši pripadnik Vojske RS, koji u manjem bh. entitetu uživa prava ratnog vojnog invalida, u FBiH će u iznosu od 16.200 KM biti dodatno obeštećen, i to kao civilna žrtva rata!

Jedan u nizu

Ovaj paradoks zabilježen je nedavnom presudom Općinskog suda Sarajevo.

Stojaković, iako je bio vojnik, tužio je Federaciju, i to s obrazloženjem da su ga u Derventi od aprila do jula 1992. godine kao civila zarobili pripadnici Armije RBiH i HVO-a. No, o tome da se radilo o klasičnoj obmani, svjedoči rješenje Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Općine Derventa u kojem se navodi da je u tom periodu Stojaković kao pripadnik  Vojske RS bio ranjen.

Zamjenik federalnog pravobranioca Enver Smajkan kazao je za “Avaz” da je ovo samo jedan u nizu slučajeva u kojima su vojnici RS tužbama protiv Federacije u svojstvu civila dobili pozamašne iznose.

Stabilnost poretka

Na sceni je, tvrdi Smajkan, presedan u sudskoj praksi, prema kojem potraživanja naknada za nematerijalnu štetu u sporovima protiv FBiH ne zastarijevaju, dok je suprotan slučaj u RS, gdje sudovi redovno odbijaju, primjerice, bošnjačke ili hrvatske civilne žrtve rata koje su tužile ovaj entitet.

– Neprimjenjivanje instituta zastare u sporovima protiv Federacije stvara dojam da se ciljano narušava stabilnost pravnog poretka ovog entiteta te nastaje pometnja u funkcioniranju cijelog sistema – kazao je Smajkan.

Ako Parlament ne usvoji tumačenje, nastat će haos sa 100.000 tužbi

Zamjenik federalnog pravobranioca Enver Smajkan istakao je da je Vlada FBiH prihvatila prijedlog Federalnog pravobranilaštva o upućivanju autentičnog tumačenja člana 377. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima FBiH, i to na način da “rok zastarjelosti u sporovima teče samo prema učiniocu krivičnog djela i ne može se primjenjivati u odnosu na pravno lice koje odgovara po osnovu objektivne, kao i odgovornosti za drugoga”.

– Ako Parlament FBiH u vrlo kratkom roku ne usvoji ovo autentično tumačenje, doći će do dodatnih tužbi. Cijenimo da ih ima i do 100.000. Prema dosadašnjoj praksi, tužbeni zahtjevi iznosili su i do pola miliona maraka po osobi – kazao je Smajkan.

On je dodao da je cilj autentičnog tumačenja navedenog člana Zakona o obligacionim odnosima svakako i da se konačno stane ukraj različitom postupanju kod obeštećenja žrtava rata, što je, uostalom, i dovelo do diskriminacije.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime