Vogošća: Reguliše se riječno korito bujične rijeke Ljubine i sanira klizište u MZ Gora

0
37

Vogošća – Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić u pratnji načelnika Općine Vogoća Edina Smajića obišao je danas radove na regulaciji korita rijeke Ljubine i sanaciji klizišta koji se finansiraju sredstvima ovog ministarstva u iznosu od 250.000 KM.

Minsitar Šabić je objasnio da se radi se na obostranoj, trajnoj regulaciji korita ove rijeke u dužini od 100 metara kao i na sanaciji klizišta u blizini “OŠ Gora” koje je ugrožavalo objekt te škole, ali i magistralni put i okolne stambene objekte.

Izgrađen je betonski zid visine četiri metra iznad površine rijeke te je ugrađen armirani beton u visini od dva metra u samom koritu rijeke u dijelu sanacije klizišta.

“Radovi bi trebali biti okončani u narednih desetak dana i time će ovo područje biti trajno zaštićeno od poplava i klizišta” istakao je ministar Šabić i najavio da će Ministarstvo privrede KS budžetskim sredstvima u 2016. godini finansirati nastavak realizacije ovog projekta jer je među prioritetnim za stanovništvo ove općine.

Načelnik Smajić je istakao da Općina Vogošća ima ogromne potrebe za uređenjem riječnih korita, a posebno korita bujične rijeke Ljubine čiji se nivo povećava i nekoliko stotina puta tokom velikih padavina.

“Općina Vogošća se prioritetno određuje kada je u pitanju realizacija ovakvih projekata, odnosno prednost daje onima u okviru kojih se paralelno vrši uređenje riječnih korita i sanacija klizišta koja ugrožavaju stambene objekte i saobraćajnice. U saradnji sa Minstarstvom privrede KS bit će nastavljena sanacija ovog riječnog korita a trenutno je najptriorotetniji lokalitet kod OŠ u Semizovcu”, potcrtao je načelnik Smajić .

(mp.ks.gov.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime