Vogošća obilježila svoj drugi rođendan

0
2

Vogošća – Svako ozbiljan brine za svoju budućnost, rekao je Edin Smajić, načelnik općine Vogošća na danas (23.02.2016.) održanoj Svečanoj sjednici Općinskog vijeća ove lokalne zajednice održane u povodu obilježavanja dvedesetogodišnjice reintegracije dijela njene teritorije u prostor Federacije Bosne i Hercegovine. Međutim za budućnost Vogošće ne trebamo strahovati. Godine iza nas bile su godine napretka u svim segmentima života. Čak i u teškim vremenima kada su pokazatelji razvoja na svim stranama bilježili pad uspjevali smo održati balans i razvijati našu sredinu čineći je tako mjestom lijepog i ugodnog življenja. U nastavku svog izlaganja istakao je brojne pokazatelje napretka razvoja Vogošće u posljednjih dvadeset godina ali i istakao druge projekte koji će u skorijoj budućnosti biti realizovani.

Posebnu pozornost prisutnih gostiju među kojima je bila Ana Babić, predsjedavjuć Skupštine Kantona Sarajevo sa dijelom ministara iz Kantonalne vlade, izazvalo je emotivna kazivanja Avde Hebiba koji je 23.februara 1996.godine, kao Ministar unutrašnjih poslova, prilikom ulaska federalnih snaga u Vogošću na općinsku zgradu zakucao tablu s natpisom Federacija BiH. Istakao je velike zasluge Muhameda Kozadre, tadašnjeg načelnik Općine Vogošća koji je sa saradnicma vrlo uspješno organizovao život vogošćana koji su se vraćali u svoje porušene domove. Nije puno govorio o tome šta je tada zatekao u Vogošći već je iznio svoja divljenja o slici današnje Vogošće koja se podigla iz pepela i zablistala pravim sjajem.

 

Vijećnike i goste, prigodnim interpretacijma narodnih pjesama počastio je umjetnik Latif Močević.

Sat prije početka svečane sjednice Općinskog vijeća Vogošća, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Edin Smajić, Načelnik općine Vogošća i Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, u parku uz ulicu Akifa efendije Biserovća, otkrili su Spomen obilježje ubijenim logorašima tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine.

-Vrlo je važno da iza sebe ostavljamo Spomen obilježja, pisana djela i druga svjedočenja kako bi mlađe generacije znale šta se uistinu dešavalo na okupirnim teritorijama tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine, rekao je Jasmin Mešković koji se uz Edina Smajića i Salku Bukvarevića obratio prisutnim prilikm otvaranja ovog Spomen obilježja. Nemamo namjeru ovm širiti bilo kakve podjele jer Bosni i Hercegovni nema živta bez zajedništva. Međutim, ono se može gradi samo na pravoj istini o svemu onom što nam se u minulom ratu dešavalo kao nauk da se takvo nešto nikada i nikome više ne ponovi.

 

Svoje,vrlo nadahnute, literarne radove vezane za dešavanje u našoj bliskoj prošlosti prčitale su Azra Hadžić i Arnela Abadžija, djeca čiji su najblži prošli strahote u agresorskim logorima. Počasni vod Oružanih snaga Bsne i Hercegovine pozdravio je podizanje državn zastave i zastava općne Vogošća i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovni na jarbole ispred otkrivnog Spomen obilježja.

Delegacija Općine Vogošća, boračkih organizacija i Stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću, na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima minulog rata i Spomen obilježju Civilnim žrtvama rata položili su cvijeće i odali počast onima koj su u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkal svoje živote.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime