Vodostaji rijeka dostigli historijski maksimum, najkritičnije u Maglaju i Doboju

0
85

kisa-ne-prestaje-padati-vodostaj-bosne-dostigao-nezabiljezen-nivo-doboj-potpuno-blokiranMaglaj, Doboj – Mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini su pogođeni poplavama zbog kišnih padavina. Kiša i dalje pada u većem djelu zemlje, brojni stambeni i poslovni objekti su poplavljeni, kao i poljoprivredne površine. Iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite ističu da je situacija najkritičnija na području Maglaja.

“Trenutno prikupljamo podatke o situaciji na terenu u gradovima Federacije BiH, ali je situacija trenutno najkritičnija u Maglaju”, naveli su iz Operativnog centra.

Na području Zeničko-dobojskog kantona najkritičnije stanje je u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug i Kakanj, gdje je u toku evakuacija stanovništva u pojedinim dijelovima tih gradova.

Najveći broblem sa Bosnom

Kada su u pitanju vodotoci rijeka u području centralne i sjevernoistočne Bosne, već možemo registrirati historijske maksimume, potvrđeno je za Fenu u Sektoru za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako je pojašnjeno, najveći problem je s rijekom Bosnom u području Reljeva gdje je dostigla nivo od 498 cm, što je jako visok nivo i do donjeg dijela mosta, a veći vodostaj od toga registriran je 1968. godine kada je iznosio 527 cm.

– Tako da je u Reljevu registriran ekstremni vodostaj. Također, nizvodno rijekom Bosnom registrirano je povećanje vodostaja gdje registriramo vodostaje pa je u Zenici voda viša od pet metara i dalje ne možemo očitavati jer nema vodomjerne letve. Tamo je također najveća voda bila 1968. godine kada su registrirane stogodišnje velike vode i vodostaj je iznosio 530 cm – rečeno je Fenu.

Nizvodno, Maglaj Doboj i ostale općine, rijeka Bosna je u povećanju i vjerojatno će se desiti historijski maksimumi ukoliko ostane ovakva situacija s padavinama, tvrde u Sektoru hidrologije.

Kada je u pitanju sliv Bosne, vodostaj  Tinje u Srebreniku trenutno je 469 cm, a najveći do sada registrirani vodostaj na tom lokalitetu je 426 cm.

– Ono što je važno vodostaji na rijeci Bosni na glavnom vodotoku još  rastu, dok stagniraju na pritokama.

Prema prognozi vremena padavine će se nastaviti, a tek bi sutra padavine trebale janjavati te se stoga očekuje i stagnacija i smanjenje vodostaja.

Doboj je, navode iz  Federalnog hidrometeorološkog zavoda, 1968. godine bio poplavljen. To su bile stogodišnje velike vode i samo tada su bili veći vodostaji rijeka, ali trenutni vodostaji se primiču tom historijskom maksimumu.

Usljed obilnih padavina u prethodna dva dana, vodostaj rijeke Bosne je porastao do nivoa koji je najveći ikad zabilježen na hidrološkoj stanici Doboj, potvrđeno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Naime, rijeka Bosna je porasla više od pet metara u prethodna 24 sata i prema osmatranju od 7.00 sati iznosi 620 centimetara.

 

Kota vanredne odbrane je također pređena i na hidrološkoj stanici Delibašino selo za 110 cm, a vodostaj Vrbasa u Banjoj Luci iznosi 430 cm.

Vodostaj rijeke Drine na hidrološkoj stanici Radalj kod Zvornika iznosi 539 cm i u blagom je porastu.

Alarmantno u Doboju

Stanje u Doboju usljed poplava je alarmantno. Nasipi su popustili i voda je ušla na gradsko područje, u kojem je već proglašeno stanje neposredne opasnosti.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić izjavio je danas Radiju Doboj da je stanje na poplavljenim područjima alarmantno i istovremeno je apelovao na stanovnike Doboja da ne podliježu panici.

Ponovio je poziv svim radno sposobnim stanovnicima da dođu u poplavom pogođena područja i stave se na raspolaganje Civilnoj zaštiti i ostalim službama koje se bore s vodenom stihijom.

Trafostanica “Usora” je isključena zbog prodiranja vode i radnici “Elektro-Doboja” rade na prespajanju struje s trafostanice “Pijeskovi”, izjavio je danas Radiju Doboj tehnički direktor “Elektro-Doboja” Zoran Blagojević.

Precizirao je da su morali isključiti struju potrošačima u Poljicu i Gavrićima, a ukoliko voda prodre do trafostanice “Pijeskovi” bez napajanja će biti većina stanovnika Doboja.

Vodostaj rijeke Bosne je poraslo više od pet metara u prethodna 24 sata i prema osmatranju od 8.00 sati iznosi 660 cm što je najveći vodostaj ikad zabilježen na hidrološkoj stanici Doboj.

Svi putni pravci, magistralni i regionalni, koji vode u Doboj i iz Doboja su u prekidu tako da je ovaj grad u totalnoj blokadi.

Deset sela odsječeno od središta općine Gradačac

Obilna kiša koja neprestano pada više od 40 sati prouzročila je poplave na području općine Gradačac, a usljed izlijevanja vode na kolnike deset sela u jugozapadnom dijelu te općine je odsječeno.

 U prekidu je promet na regionalnim cestama Gradačac-Ormanica, Gradačac-Donje Srnice-Gračanica i Gradačac-Kerep-Donja Zelinja, te na lokalnim cestama Kerep-Donja Međiđa i Gornje Srnice-Biberovo Polje. a voda je ugrozila nekoliko obiteljsih i gospodarskih objekata.

 Jučer je u općini Gradačac proglašeno stanje prirodne nepogode, čime su javne institucije, ustanove i poduzeća stavljeni u poseban režim rada. U svim školama na području općine danas neće biti nastave.

Stanje elementarne nepogode u Brčkom

Zbog obilnih kišnih padalina koje su prouzročile brojne poplave, Vlada Brčko distrikta na sinoćnjoj izvanrednoj sjednici proglasila je stanje elementarne nepogode, prenosi Fena.

Dogradonačelnik Esed Kadrić kazao je da je stanje teže nego u prethodnom plavnom valu početkom ovog mjeseca.

 

“Angažirani smo na terenu i najvažnija nam je zaštita života naših građana. Vlada čini maksimalne napore da ne dođe do ljudskih žrtava”, istaknuo je Kadrić.

Zbog poplava obustavljena je nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta.

“Cijela situacija je pod nadzorom. Zemlja je zasićena vodom od prethodnih poplava i izljeva se na većinu prometnica. Za sada je ugroženo oko 250 stambenih i pratećih objekata kao i farme”, kazao je predstojnik vladina Odjela za javnu sigurnost Uroš Vojnović.

Iz Operativnog centra Brčko distrikta jutros je priopćeno da su zbog poplava neprohodni cestovni pravci:Dubrave-Cvijanovići, Dubrave – Mišići, Donja Skakava-Poljaci, Ulović-Malezijski put, Malezijski put-Skakava-Prijedor, Brka-Maoča, G.Rahić-Brka, Ulović-Brka, Goričkići-Boće, Čardaklije-Rijeke, a na regionalnoj cesti Orašje-Tuzla i Brčko Vršani prohodna je samo jedna kolnička traka.

 Zbog opasnosti od poplave evakuirane su osobe iz Doma za stare u Rijekama kod Brčkog.

Vanredno stanje u Zvorniku

Opštinski štab za vanredne situacije Zvornik proglasio je vanredno stanje na teritoriji ove opštine zbog poplava uzrokovanih obilnim kišama, prenosi Srna.

Nakon sastanka Štaba, održanog sinoć u 23.00 sata, saopšteno je da cjelodnevni vanljudski napori pripadnika Službe civilne zaštite i Vatrogasne profesionalne jedinice nisu urodili plodom, jer je kiša, koja neprekidno pada od utorka uveče, uzrokovala izlivanje rijeka Hoče, Sapne, Lokanjske rijeke, Kameničke rijeke i potoka Raškovac.

Zbog takvog stanja na terenu, sve mjesne zajednice u zvorničkoj opštini ugrožene su poplavama, a na području Karakaja i više od 20 preduzeća, navodi se u saopštenju.

Rijeka Sapna prekinula je saobraćaj na putnoj komunikaciji Zvornik–Sapna u Ristićima i Ceru, na magistralnom putu Zvornik–Bijeljina na potezu Karakaj-Čelopek, te lokalni put prema mjesnoj zajednici Ulice, a saobraćaj se otežano odvija u Srednjem Šepku, gdje se na magistralni put Zvornik–Bijeljina izlila Lokanjska rijeka.

Protok na Hidroelektrani “Mali Zvornik” sinoć u 22.00 časa iznosio je 1.900 metara kubnih u sekundi.

Ekipe Službe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice tokom cijelog dana bile su na terenu gdje su intervenisale sa vrećama sa pijeskom i crpnim pumpama, a na čišćenju i sanaciji tokom dana radilo je 20 teških mašina.

U Službi civilne zaštite uvedeno je 24-časovno dežurstvo i konstantan obilazak terena.

Velike poplave i u Srebrenici

Načelnik općine Srebrenica donio je danas odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, odnosno vanrednog stanja na području cijele općine zbog obilnih kišnih padavina.

 

U skladu sa ovom odlukom, preduzeća od posebnog značaja za civilnu zaštitu na području općine Srebrenica, jedinice CZ specijalizovane namjene, samostalni preduzetnici i građani dužni su da preduzmu sve mjere u cilju stvaranja uslova za normalan život i rad stanovništva.

Za realizaciju ove odluke zadužuje se opštinski štab CZ, direktori preduzeća i ustanova, načelnici odjeljenja općinske administrativne službe i savjeti MZ-a.

Ova odluka stupa na snagu odmah i obavezuje sve izvršioce da u skladu s njom postupaju odgovorno i hitno.

Zbog stanja prirodne nesreće, otkazan je i sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 19. godišnjice genocida u Srebrenici, koji je danas trebao biti održan.

Obustavljen saobraćaj

U Bosni i Hercegovini zbog izlijevanja vode na kolovoz, odrona ili potonuća kolovoza  jutros je obustavljen saobraćaj na dionicama magistralnih puteva:

M-4 Tuzla-Doboj  (Stanić Rijeka)

M-1.8 Tuzla-Orašje (kod Srebrenika, mjesto Čanići)

M-5 Kiseljak-Busovača (mjesto Jehovac)

M-17 Zenica-Doboj (u mjestima Jelovac i Nemila)

M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i Đurđevik),

M-18 Bogatići-Trnovo

M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestima Ravne i Tišća)

M-14.1 Bijeljina-Brčko (u mjestu Čađavica) i Janja-Zvornik (u mjestima Šepak i Čelopek)

Iz istog razloga obustavljen je saobraćaj  i na regionalnim putevima:

R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo,  Olovo-Han Pijesak (u mjestu Pjenovac),

R-445 Visoko-Ilijaš (u mjestu Čekrekčije),

R-465 Zavidovići-Maglaj-Doboj,

R-460 Gračanica-Srnice i

R-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Vučkovci)

R-440 Stara Bila-Mehurići (u mjestu Han Bila).

 

Otežano, jednom trakom-zbog odrona kamenja na kolovoz, saobraća se na dionici M-18 Brod na Drini-Miljevina (u mjestu Kuta), na magistralnom putu M-17 Zenica-Doboj  na lokalitetima Vranduk i Hece i na magistralnom M-18 Bijeljina-Tuzla (u mjestu Seljublje).

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, otežano je saobraćanje (jednom trakom) na dionicama: M-18 Sarajevo-Olovo (u mjestu Srednje), M-19 Milići-Vlasenica (na ulazu u Vlasenicu) i na R-456 Karakaj-Šestići (u mjestu Đurići).

Na dionici M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Babajići), zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj za putnička vozila i autobuse odvija naizmjenično-jednom trakom, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac.

Iz JP Direkcija autocesta FBiH obaviješteni smo da je na naplatnim kućicama u Visokom zbog izlijevanja Bosne zatvoren izlaz iz pravca Sarajeva i ulaz u pravcu Zenice.

Dio BiH bez struje

Na području Zeničko-dobojskog kantona veći broj elektroenergetskih objeketa je zbog poplava isključen s napona. Najteža situacija sa snabdijevanjem kupaca je u Zenici, Maglaju, Kaknju, Olovu, Zavidovićima i Varešu.

Glasnogovornica JP Elektroprivreda BiH Midheta Kurspahić izjavila je Feni da su problemi u snabdijevanju električnom energijom na području Srednjebosnakog kantona u Travniku i na području Vlašića.

Na području Unsko-sanskog i Hercegovačko neretvanskog kantona snabdijevanje električnom energijom je stabilno, kazala je Kurspahić.

kisa-ne-prestaje-padati-vodostaj-bosne-dostigao-nezabiljezen-nivo-doboj-potpuno-blokiran_0_42845 kisa-ne-prestaje-padati-vodostaj-bosne-dostigao-nezabiljezen-nivo-doboj-potpuno-blokiran_2_641 kisa-ne-prestaje-padati-vodostaj-bosne-dostigao-nezabiljezen-nivo-doboj-potpuno-blokiran_2_84942 kisa-ne-prestaje-padati-vodostaj-bosne-dostigao-nezabiljezen-nivo-doboj-potpuno-blokiran_3_73552 kisa-ne-prestaje-padati-vodostaj-bosne-dostigao-nezabiljezen-nivo-doboj-potpuno-blokiran_4_77832

(Oslobođenje)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime