VM BiH izdalo zaduženja u povodu mogućeg dolaska izbjeglica na teritoriju BiH

0
17

news-2015-April-vm_2015_708286255Sarajevo- Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici upoznato je s izvještajem sa sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH s predstavnicima Tužilaštva BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, …

… Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Uprave za indirektno oporezivanje i entitetskih ministarstava unutaršnjih poslova, održanog u vezi sa sigurnosnim aspektom moguće izbjegličke krize i dolaska izbjeglica na teritoriju BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaduženo je Ministarstvo sigurnosti da odmah pripremi akt kojim će Koordinacionom odboru za pitanje migracija biti dodata nadležnost glavnog operativnog štaba za pitanje migracija. Kada Kooordinacioni odbor zasjeda u funkciji štaba, u njegov sastav ulaze šefovi štabova sa nivoa entiteta. Nadležnost, obaveze i odgovornosti štaba će biti regulisani posebnim aktom koji, na prijedlog ministra sigurnosti, donosi Vijeće ministara BiH.

Zadužuju se Ministarstvo sigurnosti, odnosno Služba za poslove sa strancima da hitno analiziraju i po potrebi predlože na usvajanje Vijeću ministara unapređenje propisa i  procedura prijema izbjeglica, s ciljem pravovremene tehničke i administrativne odgovornosti nadležnih službi i institucija za adekvatno registriranje izbjeglica.

Zaduženo je Ministarstvo odbrane BiH da, na osnovu zahtjeva koji će odmah uputiti Ministarstvo sigurnosti BiH, a koji će obavezno sadržavati moguću rutu kretanja izbjeglica prema BiH, kao i očekivani broj i dužinu boravka u BiH, izvrši hitnu identifikaciju objekata neperspektivne vojne imovine koji mogu biti stavljeni u privremenu funkciju prihvata i smještaja izbjeglica. Glavni operativni štab na nivou BiH će u saradnji sa entitetskim štabovima definirati i realizirati mjere privremenog preuzimanja objekata – kasarni za smještaj izbjeglica.

Zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da, u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama obavi sve potrebne pripreme i da izvijesti Vijeće ministara BiH o trenutnim i potrebnim kapacitetima u smislu smještaja, hrane i zbrinjavanja migranata, te da predloži rješenja za realizaciju ove obaveze.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH će pratiti i redovno izvještavati Vijeće ministara BiH o stavovima EU u vezi sa migrantskom krizom i situacijom u zemljama na Zapadnom Balkanu sa osvrtom na BiH, a u vezi sa mogućim zadacima, očekivanjima ili planovima.

– Zemaljskom muzeju više od pola miliona KM –

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je odluku o odobravanju 575.000 KM iz tekuće rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za instituciju kulture – Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Ova sredstva namijenjena su isplati plaća i doprinosa zaposlenicima Zemaljskog muzeja do kraja budžetske godine.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obavezan je da državnim ministarstvima civilnih poslova te finansija i trezora dostavi izvještaj o namjenskom utrošku sredstava.

– Poslovni forum Srbije, BiH i Turske do kraja godine –

Vijeće ministara BiH usvojilo izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa s trilateralnog sastanka o trgovinskoj saradnji između Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske, održanog u Ankari i zadužilo ovo ministarstvo da koordinira i prati realizaciju aktivnosti dogovorenih na ovom sastanku.

Na sastanku, koji je održan s ciljem jačanja međusobnih trgovinskih i ekonomskih odnosa i unapređenja stabilnosti i razvoja u regionu u skladu s evropskom regionalnom politikom saradnje, dogovoreno je da se organizira poslovni forum u Sarajevu do kraja 2015. godine.

Cilj foruma bit će uspostavljanje odgovarajućih kontakata između relevantnih organizacija/institucija tri zemlje i identificiranje najvažnijih poslovnih oblasti gdje bi se mogle poduzeti zajedničke aktivnosti.

– Podrška reformi pravosuđa-

Ministar pravde BiH Josip Grubeša usmeno je izvijestio Vijeće ministara BiH o sastanku u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH, kome su prisustvovali državni i entitetski ministri pravde  i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH.

Vijeće je još jednom podržalo reformu pravosuđa i nastavak razgovora u okviru Strukturiranog dijaloga.

Vijeće je pozdravilo  najavljeno puštanje druge tranše iz IPA II fondova za finansiranja plaća tužitelja.

Na sjednici je konstatirano da iz potpisanog protokola ne proističu obaveze za Vijeće ministara BiH.

Zaključeno je da će  predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara u sastav delegacije BiH predložiti eksperte, čime bi se dao značaj stručnjacima za oblast pravosuđa u diskusiji u vezi s reformom pravosuđa.

(Vijesti.ba/AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime