Vlasti USK-a obećale uštede već u oktobru: Za primanja 200 hiljada KM više?!

0
0

Poslanici USK-a: Krivi su i raniji sazivi Skupštine

Bihać – Iako su zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona pokazali političku volju da sa mjerama štednje krenu od sebe, tako što će se izabranim dužnosnicima na vlasti umanjiti prihodi za 15 posto, to se još nije desilo.

Usklađivanje

Najavljeno je da će u novom obračunu za oktobar to biti vidljivo, međutim, kako stvari za sada stoje, teško da će to uspjeti i u novembru.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Skupštine USK-a usvojen je Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Unsko-sanskog kantona. Ovaj zakon, koji je najavljen kao jedan od ključnih reformskih rješenja, zapravo nije ništa drugo nego usklađivanje sa propisima Federacije, što je Unsko-sanski kanton morao učiniti još 2012. godine.

Vidljivih ušteda u njemu nema, nego će one ovisiti kasnije od sposobnosti Vlade Izudina Saračevića, da sa sindikatima ugovori najmanju moguću osnovicu.

Tako se u usvojenom zakonu, u tabeli na kraju dokumenta, navodi stari koeficijent 330 osnovice u ukupnom trošku od 1.865.002 KM uporedo sa novim koeficijentom po istoj osnovici, što je u ukupnom iznosu 2.065.920 KM, i što je očigledno povećanje u budžetu.

Međutim, kako nam je kazao predsjedavajući Skupštine USK-a Nijaz Hušić, da bi se ostvarile uštede, Vlada bi trebala odrediti visinu osnovice od 290, a što će teško ići.

Osim toga, kantonalna Skupština je tražila od Vlade da pripremi dokument i amandmane kako bi se limitirali menadžerski ugovori i previsoke plaće direktora u javnom sektoru, a koji nisu direktno obuhvaćeni Zakonom, međutim, ni to nije realizovano.

U srijedu je održana sjednica Vlade, na kojoj se o tome raspravljalo.

Ministarstvo finansija za sjednicu je pripremilo odluku o plaćama i naknadama koje nemaju karakter plaća, u različitim fondovima, zavodima i ustanovama kojima je vlasnik USK. Konkretno, ova odluka se ne može usvojiti dok na snagu ne stupi Zakon o plaćama, što se očekuje do naredne sedmice, bio je zaključak Vlade.

Nezvanično saznajemo da bi direktori bili limitirani na visinu od tri prosječne plaće u Federaciji, što je po mnogima opet previše. Zakonom i amandmanima nisu zadovoljni u Našoj stranci, pa su uputili inicijativu kojom traže hitne izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti USK-a.

Izuzetni rezultati

– Dok se povlaštenom sloju nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti povećavaju plaće i uvode dodatne povlastice, racionalizacija će se prelomiti preko leđa drugih budžetskih korisnika. Mi smo zatražili ukidanje položajnog dodatka, ali i smanjenje koeficijenata u okviru kojih se obračunavaju plaće za nosioce funkcija u vlasti. Također, novo rješenje predviđa da rukovodioci organa za izuzetne rezultate u radu mogu nagraditi državnog službenika do 20 posto od osnovne plaće, dok u federalnom zakonu takve mogućnosti nema, te smo zatražili da se i ova odredba briše, kažu iz Naše stranke.

Poslanik Mirvet Beganović (Laburisti) također smatra da novi zakon neće donijeti željene efekte, te da za to odgovornost leži i na ranijim sazivima Skupštine, koji su ovaj zakon trebali donijeti još prije tri godine.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime