Vlasti RS ne dozvoljavaju prijavu ni onima koji su rođeni u Banjoj Luci

0
19

osobna-iskaznica-bihBanja Luka – Odluka Vlade bh. entiteta RS o prebivalištu kojom se vrše provjere tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta nedavno je stupila na snagu i već se pokazala problematičnom i diskriminatornom na terenu. Građanima, povratnicima, u tom dijelu BiH na sve moguće načine se pokušava onemogućiti prijava prebivališta.

Dokumenti o vlasništvu nad zemljom, odnosno stambenim prostorom, nova su obaveza koju je nametnula Vlada RS-a. Problemi uglavnom nastaju kada prebivalište prijavljuju osobe koje su rođene u tom dijelu BiH, ali se imovina vodi na njihovim roditeljima.

Admir Čavka iz Banje Luke kaže da su ovaj problem imale i njegove komšije koji su u protekla dva dana pokušali prijaviti prebivalište u tom gradu. Prilikom pokušaja prijave prebivališta na određenoj adresi zatražen im je posjedovni list, koji su dostavili i na kojem je vidljivo da je imovina na ocu.

Dostavljen je i rodni list kao dokaz srodstva sa vlasnikom imovine, ali tu nije bio kraj njihovim mukama. Naime, nakon toga im je zatraženo i da donesu potvrdu da se vodi spor o imovini.

“Oni su rođeni u Banjoj Luci, imaju rodne listove u kojima to jasno stoji. Tražili su im onda da je imovina na njima jedan kroz jedan, a oni to nemaju jer se imovina vodi na roditeljima. Roditelji su umrli, a nije još provedena ostavinska rasprava. Do rata su živjeli ovdje, onda su otišli vani i onda su igrom slučaju nakon rata došli u Ključ i tamo izvadili lične karte”, govori Čavka, te dodaje:

“Sada u kući u Banjoj Luci živi brat od tog komšije. Međutim, ni on se ne može prijaviti, jer kuća se ne vodi na njemu. Ne daju im sada da se prijave i jedino što im je preostalo je da naprave ugovor o podstanarstvu sa drugim komšijom čija se kuća vodi na njemu. Pored svoje kuće oni se sada moraju moraju prijaviti kao podstanari u tuđoj. Radi se sve da se iskomplikuje prijava prebivališta kako bi ljudi odustali”.

Ovo nije jedini takav slučaj. Slično se dešavalo i u dijelovima istočne Bosne, čak i onima koji su se odavno vratili na prostore današnje RS. Povratnici smatraju kako je cilj posljednjih aktivnosti entitetskih vlasti da se onemogući povratak kao “završni cilj etničkog čišćenja”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda prije nekoliko dana zatražio prioritetno rješavanje ocjene ustavnosti odluke Vlade ovog entiteta.

(Klix.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime