Vlasti RS, dvije godine nakon popisa, insistiraju na nezakonitoj metodi objave rezultata popisa

6
6

Capture

Iz Agencije za statistiku BiH najavljuju da će do kraja mjeseca biti poznato kada će rezultati popisa biti objavljeni. Podsjetimo, još uvijek nije dogovoren set pravila za utvrđivanje stalnog broja stanovnika, a sve zbog sukoba između entiteta i njihovih agencija za statistiku.

Poređenja radi, BiH je trenutno zemlja u kojoj se na rezultate popisa čeka duže nego u Indiji, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu, koja je rezultate popisa objavila za manje od godinu dana.

Entitetski zavodi i državna Agencija za statistiku i dalje ne mogu da se slože koga u BiH smatrati rezidentnim, odnosno stalnim stanovnikom, a koga ne. I jedni i drugi pozivaju se na Zakon o popisu, ali ga različito tumače.
“Mi se evo nadamo do kraja mjeseca da će biti definisan novi plan aktivnosti i po novom planu biće definisan početak objave rezultata popisa jer je krajnji rok prvi juli”, kaže Mirsada Adembegović iz Agencije za statistiku BiH.

Zakon kaže da su stalni stanovnici oni koji su prije popisa najmanje 12 mjeseci neprekidno živjeli u uobičajenom mjestu stanovanja i oni koji su tokom posljednje godine došli tu s namjerom da ostanu najmanje toliko. Prema ranije dogovorenim pravilima, status rezidenta izvodi se na osnovu odgovora datih u prvih sedam pitanja popisnice. No, iz entitetskog zavoda RS-a naknadno su tražili da se i pitanje broj 40, o radu i školovanju u inostranstvu, uzme u obzir.

Zakon je sasvim jasan, a neko pokušava radi političkih igara i političkih interesa da kvalitetno odrađen popis derogira i obezvrijedi, tvrde analitičari. Iz Delegacije EU ističu da Evropska komisija pridaje ključnu važnost popisu stanovništva u BiH, ne samo zbog njegove relevantnosti u procesu evropskih integracija, već kao i ključnom elementu ekonomskog i socijalnog planiranja, što je od posebne hitnosti u kontekstu reformske agende.

“Neophodno je da se finalizira popis stanovništva i domaćinstava kako bi se rezultati objavili bez daljih odgađanja. Pitanja metodologije kao što je pitanje određivanja statusa rezidenta zahtijeva brze odluke u skladu sa zakonom o popisu i preporukama Međunarodne posmatračke operacije. Trebalo bi da vlasti BiH ulože dodatne napore kako bi se usaglasile agencije za statistiku”, objašnjava Adembegović.

Popis stanovništva državu je koštao više od 20 miliona eura. S obzirom na značaj popisa za ekonomiju i reforme, neobjavljivanje rezultata moglo bi koštati znatno više.

Izvor: Bošnjaci AgencyBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. “Problem” je što su Bošnjaci apsolutna većina (55 %) i valja to lažirati i prikazati bar pola procenta ispod te psihološke granice na kakvih 49.58 %

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime