Vlasti RS-a odlučne u zatvaranju džamije nadomak Zvornika

0
0

1418183_10202005112827580_1736999964_nPodrinje – Prije nekoliko mjeseci SAFF je pisao o problemima i diskriminaciji sa kojom se susreću povratnici nadomak Zvornika. Naime, povratnici nekoliko sela u okolini Zvornika (Samari, Bećirovići itd.) su za otprilike godinu dana, od dotrajalog mekteba, napravili funkcionalnu džamiju u kojoj jednobrazno bošnjačko stanovništvo ima priliku da pet puta dnevno čuje i odazove se pozivu na namaz.

Uz mnoštvo ramazanskih i postramazanskih aktivnosti, džemat je nastavio sa radom. Uz predan rad nekoliko entuzijasta i podršku povratnika, džemat je dobio funkcionalnu džamiju, saradnja i pomoć ne izostaje od strane Bošnjaka iz dijaspore, pa čak i Sandžaka, međutim, glavni problem su vlasti RS-a koji su odlučni da buđenje i rad muslimana spriječe još u samom začetku.

Iako je izgradnja i samo priključenje elektirčne energije obavljeno u potpunosti u skladu sa predviđenim zakonskim procedurama, nadležni iz elektrodistribucuje, na čelu sa policijom RS-a, presjekli su napon električne energije, a izgovor je da – “postojeći sat nigdje nije registrovan”. Iako je postojeći sat u funkciji već 12 godina, uz redovna izmirenja troškova, nadležni su izmislili nepostojeći problem, koji je, i ovoga puta „prošao”.

I pored postojećeg brojila na džamiji (mektebu), koji postoji preko 150 godina, Elektrodistribucija Zvornik isključila je napajanje elektirčnom energijom uz obrazloženje da se priključenje sa svim uplatama mora izvršiti kao da se objekat gradi prvi put. Rukovodsvo džemata, ostavljeno na milost i nemilost diskriminatorskim vlastima RS-a je ponovo sve uredno platilo i pored činjenice da je brojilo u funkciji već 12 godina.

Isključenjem električne energije, nije se stalo sa diskriminacijom, naprotiv, pokrenuta je i tužba za pojedine članove džemata, uz obrazloženje ako se plati priključak da nema potrebe za tim. Nakon svih uplata, nadležni su izjavili da je sve regulisano i da za tužbu nema potrebe, ali, nakon nekoliko dana, dolaze dva policajca sa obaviješću da je predstvanik Elektrodistribucije promijenio iskaz 20 dana nakon uplate i naložio novu uplatu od 1305,00 KM.

1552982_10202005116667676_1423487069_n

Pored činjenice da su sva potraživanja ispunjena i da je sve uredno plaćeno, džamiji NIJE NIKADA ISPORUČENO I PRIKLJUČENO NOVO BROJILO, što znači, da je i prije bio validan, ali da je zapravo cilj ovakvih represija na povratnike bio neke druge prirode.

Aktivnosti i preporod ovog džemata su zasmetale nadležnima, jer se doista radi o rijetkom primjeru kako od dotrajalog mekteba, napraviti funkcionalan džemat, gdje je jedan od povratnika svoje dnevne aktivnosti organizovao spram pet dnevnih namaza i stavio se u službu potreba džamije i džemata. Također, važno je napomentuti da je idzavačka kuća pri Rijasetu islamske zajednice u Sandžaku – El-Kelimeh donirala 100 knjiga džamijskoj biblioteci, a u toku je i prikupljanje sredstava za izgradnju grijanja i mnoštvo drugih aktivnosti u skorijoj budućnosti.

Stoga, kada sumiramo rad i organizaciju ovog džemata, evidentno je zbog čega nadležni RS-a svim raspoloživim sredstvima i podvalama opstruiraju normalno funkcionisanje ovog povratničkog džemata nadomak Zvornika (Samari), i ovo je poziv Bošnjacima da na bilo koji raspoloživ način pomognu rad ovog i sličnih džemata, ali i institucijama sa islamskim ili bošnjačkim predznakom da spriječe diskriminaciju koja je itekako uzela maha nad povratnicima koji su ostavljeni na milost i nemilost vlastima RS-a.

(Saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime