Vlasti obećale: Zenički rudari neće ostati bez posla

0
0

607_20140909235245_dnevnici.still5068Zenica – Rudarska tragedija u Zenici u kojoj je poginulo pet rudara, ponovo je pokrenula raspravu o opštem stanju u rudnicima u Federaciji. Svi nadležni za to stanje, na sastanku u Zenici, obećali su da će učiniti sve da ono bude bolje, a rudarska sigurnost veća. Zasad, najkonkretniji zaključak je da će jama u kojoj se nesreća dogodila – biti zatvorena.

Dok je trajala vanredna sjednica Upravnog odbora rudničkih sindikata sa zvaničnicima Vlade FBiH i Koncerna, na poziv Uprave okupili su se preživjeli rudari. Nisu nakon svega bili raspoloženi za razgovor s novinarima jer većina tek preživljava posljedice psihičkog stresa. U protekla dva dana sedmerica su zatražila ljekarsku pomoć. “Od ukupno sedam pacijenata koji su se javili u urgentni blok, dva pacijenta su zadržana u službi za unutrašnje bolesti, ali zbog tegoba u vidu gušenja i lupanja srca. Radi se o akutnoj reakciji na stres”, kaže glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Džanana Hedžić.

Višesatni sastanak okončan je za rudare Zenice ohrabrujućim zaključcima. Svi ostaju na poslu, iako se dio jame Raspotočje, gdje je prije pet dana stradalo pet komorata, trajno zatvara. “Danas smo precizno rekli da radno-pravni status uposlenih u RMU Zenica ne može doći u pitanje i njihova egzistencija i da ćemo zajedno, Vlada i Elektroprivreda, nastojati osposobiti što prije novo eksploataciono polje”, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Porodice stradalih rudara bit će adekvatno materijalno i socijalno osigurane. “Djeca će biti stipendirana prema rudarskim pravilnicima, a sve majke hraniteljke porodica imat će, ako iskažu želju, mogućnosti da zasnuju radni odnos u rudniku Zenica. Već imamo jedan slučaj i supruga jednog poginulog rudara će biti zaposlena u Termoelektrani Kakanj”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH.

Dogovoreno je da se hitno imenuje stručni tim koji će u narednih 15 dana izraditi plan i program otvaranja novog dijela eksploatacionog polja u jami Raspotočje. Uprava rudnika može računati na podršku u prevazilaženju stanja u kojem se sada nalazi ovaj rudnik. “Pomoć će se sagledavati tako što će biti određenih bespovratnih sredstava, drugi dio pomoći će se ogledati u povoljnom beskamatnom kreditu koji će Elektroprivreda osigurati zeničkom rudniku i takođe kroz restrutuiranje odnosno reprograme dodatna sredstva za dodatne kapitalne investicije”, rekao je Elvedin Grabovica direktor JP Elektroprivreda BiH.

U zenički rudnik u protekle četiri godine uloženo je 23,4 miliona KM ili 90% predviđenih programom dokapitalizacije rudnika, no to ni približno nije dovoljno. Slijede nova ulaganja, ali i inicijative za sistemska rješenja za osiguranje stabilnih prihoda i elektroprivrede i rudnika ali ne na uštrb sigurnosti na radu.

“Jedine investicije koje će ubuduće ići u rudnike jesu uvođenje mehanizovanog rada, uvođenje čeličnih podgrada, hidrauličkih podgrada i mehanizovanih čela za otkope u jamskim i površinskim kopovima, uvođenje savremenih rotacionih bagera dampera. Sve to znači prelazak na mehanizovani rad što će povećati sigurnost na radu”, istakao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj.

Iako su predstavnici sindikata najavljivali kako će tražiti i krivičnu odgovornost nadležnih zbog tragedije koja se dogodila u jami Raspotočje, o tome danas bar pred novinarima nije bilo govora. Rečeno je samo da će o svim okolnostima ove tragedije govoriti nakon što federalni inspektor završi svoj dio posla.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime