Vlast RS se uplašila bunta ratnih veterana

0
1

3a71f9de507c5712de75b9416b150d82_XLBanja Luka – Protesti bivših boraca bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) održani u utorak u Banjoj Luci čiji je osnovni cilj bio smjena predsjednika Boračke organizacije RS (BORS) Pantelije Ćurguza, pokazali su da je to tek vrh ledenog brijega nezadovoljstva ukupnom socijalno-ekonomskim položajem tih ljudi.

Iako su reakcije zvaničnika RS na proteste uglavnom izostale, iz načina na koji su i ministar rada i boračko invalidske zaštite Petar Đokić  i mediji bliski aktuelnoj vlasti cijeli ovaj skup relativizirali, te kritike koju su pojedinci iz rukovodstva BORS-a  uputili na račun predsjednika Udruženja veterana RS Duška Vukotića, kao organizatora ovog skupa, sugovornici Anadolije, smatraju da se vlast itekako boji mogućnosti većih javnih izljeva socijalnog nezadovoljstva građana RS.

Podsjećamo, Vukotićevi saborci iz rukovodstva BORS-a pozvali  su ga „da se vrati kući i da u teškoj situaciji kada iz Federacije BiH stižu prijetnje za opstanka RS-a ne izaziva nemire”.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, krijući se iza teze o reprezentativnosti boračkih udruženja, rekao je da je obaveza i želja Vlade RS  da razvija saradnju sa boračkim organizacijama, s ciljem unapređenja stanja u toj oblasti, te poručio da izbor rukovodstva u tim organizacijama nije pitanje Vlade RS.

Plaćenici

“Mislim da smo do sada uspijevali da ostvarimo rezultate. Naravno da svi imamo znatno veća očekivanja, ali moramo gledati kakve su realne mogućnosti RS-a u ovom trenutku”, naveo je Đokić.

Nikola Dronjak, predsjednik NVO Slobodna republika ističe da je strah vlasti RS-a od mogućeg šireg socijalnog bunta ne samo ratnih veterana nego i građana RS daleko veći nego što se to na prvi pogled čini.

”Najbolje to oslikava i javni servis RTRS koji je u izvještaju o protestnom okupljanju bivših boraca naveo da su 80 posto okupljenih činili strani plaćenici iako je sasvim jasno da su se tamo okupili samo osiromašeni i ojađeni ljudi”, istakao je Dronjak.

Prema njegovoj ocjeni, pošto je gotovo sasvim sigurno da predsjednik BORS-a nema namjeru podnijeti ostavku, protesti će se nastaviti i sa daleko većim brojem učesnika, ali i sa većim brojem zahtjeva.

„Ova vlast nije rješavala probleme građana, umjesto toga na pozicije organizacija koje trebaju zastupati prava boraca, radnika, penzionera postavljala je svoje marionete  i tako napravila stanje kontrolisanog haosa. Ali, u konačnici svaki kontrolisani haos se ne može kontrolisati”, podvukao je Dronjak koji je prošle godine, kao predsjednik Unije studenata RS, na ulicu izveo više hiljada studenata koji su protestovali tražeći poboljšanje studentskog standarda u okviru Univerziteta u Banjoj Luci.

Aleksandar Žolja, predstavnik Helsinškog parlamenta građana, takođe, smatra da se vlast RS „itekako uplašila jučerašnjeg protestnog okupljanja ratnih veterana, ako ništa onda iz razloga jer se takve stvari u RS veoma rijetko dešavaju, za razliku od ostatka svijeta”.

Novi protesti

„Naravno BiH nije normalna sredina, pa i ovakvi skupovi mogu da se rašire u svim pravcima. Ali ono što je posebna briga vlasti jeste da smo u izbornoj godini, tako da svaka reakcija od njih na ovakve događaje mora biti pomno isplanirana. Ja više nisam siguran da li  protesti veterana mogu prerasti u širi socijalni bunt građana, jer je vlast u RS-u previše moćna i previše diktatorska i da se narod boji. Boji se, jer ako se ima u vidu kako mediji spinuju dešavanja u Federaciji, onda se kod ljudi javlja strah od izbijanja novog rata”, rekao je Žolja. 

Predsjednik BORS-a  Pantelija Ćurguz poručio je da ni njega ni ostale u BORS-u neće mijenjati “ulica, nego članovi Boračke organizacije kroz legalne organe i institucije i skupštinsku proceduru”.

Novo protestno okupljanje najavljeno je za kraj ove sedmice u Banjoj Luci, na koje su, osim ratnih veterana, pozvani i svi nezadovoljni građani RS. U međuvremenu Vlada RS je upravo u utorak po hitnoj proceduri usvojila odluku o izdvajanju dodatnih 800 hiljada KM za nevladine organizacije od javnog interesa.

Glavninu tog novca dobit će upravo NVO najbliže vlasti – Boračka organizacija Savez logoraša, te Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime