Vlasenica: Pritisak na Bošnjake zbog izmišljenog “vehabijskog” kampa

0
33

cfb3b66d740f1fa2942fbf3f141fc702_LVlasenica – Povratnici Bošnjaci u Vlasenicu pojedine napise u nekim medijima u Republici Srpskoj, o navodnom postojanju “vehabijskog” kampa u toj općini, smatraju kao vid pritiska i unošenja nesigurnosti, posebno jer se za to ne iznose dokazi, niti oglašavaju zvanične institucije, upozorio je danas šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Ukazao  je da Bošnjaci u Vlasenici ne znaju ništa o, navodnom, postojanju takvog “vehabijskog” kampa, ali žele da se skine ljaga s te lokalne zajednice.

Povodom posljednih napisa u nekim pisanim medijima iz Banje Luke, o navodnom “vehabijskom” kampu u Cerskoj kod Vlasnice, za četvrtak je najavljen i sastanak predstavnika mjesnih zajednica s odbornicima Skupštine općine Vlasenica, imamom iz Cerske, policijom i predstavnicima medija.

Gdje su argumenti

Od autora teksa, koji nosi naslov – „Na ratišta otišlo 20 vehabija iz Cerske kod Zvornika i Vlasenice”, objavljenom jučer u „Glasu Srpske” traže argumente  kojima je raspolagao stavljajući njihovo naselje u ovaj kontekst, posebno što to nije prvi takav objavljeni tekst u vezi s  tom temom, a koji stvara nervozu kroz povratnika.

-Ne možemo da shvatimo da ozbiljna institucija poput policije može da dozvoli da se iznose takve optužbe prema pojedinim ljudima, rekao je Hadžiomerović ističući da su za sve tvrdnje potrebni materijalni dokazi i da se oni za koje postoje dokazi o određenim radnjama treba da nađu tamo gdje im je mjesto po zakonu.

Bošnjaci izloženi pritisku

I mediji treba, naglasio je Hadžiomerović, da prenose i druga dešavanja u toj općini, kao što je smjena predsjednika Skupštine općine Sakiba Zubovića, iako Zakon o lokalnoj samoupravi precizira da na jednoj o lokalnih funkcija mora biti Bošnjak.

– Smijenjen je i zamjenik komandira vlaseničke Policijske stanice Muamer Ferhatović, koji se i u ovom posljednjem novinskom članku stavlja u vezu s nekim djelima, kao i još neki drugi…, rekao je Hadžiomerović i dodao da do danas nije implementirana ni odluka o neustavnom grbu općine Vlasenica, ali se o tome ne piše.

S druge strane, Bošnjaci su, dodaje, izloženi pritisku i nedostatku materijalne podrške u mjesnim zajednicama u kojima su povratnici.

– Ovo stanje je neizdrživo i odlučili smo se da organiziramo sastanak na kojem ćemo tražiti od predstavnika vlasti općine da nam se pojasni o čemu se zaista radi, jer je sve ovo nedopustivo. Naravno, nećemo bježati i od onoga što se dokaže, rekao je Hadžiomerović, koji i sam dolazi iz Vlasenice.

Naveo  je da neće izostati ni tužbe ukoliko nema dokaza za neke klevete, pritiske i blaćenja povratnika.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime