Vlasenica: Od Igrišta ostala još samo staza

0
22

Vlasenica – Devastiran ski-centar Igrišta, kod Vlasenice, koji je nekada bio jedan od najvećih ski-centara, i pored toga što ima velike kapacitete i ski-stazu od preko šest kilometara, i dalje je prepušten vandalizmu i propadanju.

Kako saznajemo iz Turističke organizacije Vlasenice, najviše imovine otuđeno je na samom skijalištu, gdje su poskidane žice i koturovi na ski-liftovima, elektromotori, sva ski-oprema te devastirani gotovo svi objekti.

Ski-centar Igrišta, koji je s radom počeo u februaru 1985. godine, u svom sastavu ima hotel “Panoramu” i Sportsko-rekreativni centar “Jezero”, a s problemima se muči već duži period. Vlada RS je 2008. godine kupila imovinu propalog hotelsko-turističkog preduzeća “Zvijezda” iz Vlasenice i formirala Akcionarsko društvo “Igrišta”, kada su neki od kapaciteta djelimično renovirani.

“Ski-centar je u tom periodu radio dosta korektno, sve dok u februaru 2012. godine nije pukla sajla na liftu ‘Tanjir’, koji spaja najnižu i najvišu tačku ski-centra. Nakon toga, nekoliko vikenda radili su samo liftovi i kapaciteti na lokaciji Javorova poljana, a poslije toga ski-centar više nije bio u funkciji i tako je do danas. U toku narednih godina sve što je moglo biti pokradeno i otuđeno je nestalo ili razrušeno”, kaže Nenad Lelek, v.d. direktora Turističke organizacije Vlasenica.

Prema njegovim riječima, i hotel “Panorama”, koji se nalazi u sklopu centra, je zaključan, a istu sudbinu ubrzo je doživio i SRC “Jezero”.

Lokalna uprava je kasnije inicirala akcije čišćenja i uređenja lokacije Jezero, makar zbog estetskog razloga, međutim, ni taj kapacitet ne radi već duže.

“Od radnika u preduzeću ‘Igrište’ ostala je nekolicina koja traži svoja prava na sudu. Jedino hotel ima novog vlasnika, koji trenutno radi na renoviranju kompleksa hotela”, ističe Lelek.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS ističu da su upoznali Vladu RS sa stanjem u poslovanju AD “Igrište” Vlasenica, a ove godine na sjednici Vlade RS podnesen je prijedlog za pokretanje postupka likvidacije nad “Igrištem”.

“Ova odluka je donesena jer društvo ne obavlja turističko-ugostiteljsku djelatnost i nije aktivno niti likvidno već duži niz godina. Posljedni finansijski izvještaji Društva sačinjeni su za 2011. godinu. Po mišljenju IRB RS iz 2015. godine, nisu stvorene pretpostavke za nuđenje na prodaju akcijskog kapitala “Igrišta” Vlasenica, gdje su ukazali da je upitno da li bi bilo zainteresovanih kupaca za državni kapital u AD “Igrišta” Vlasenica, te da je svrsishodnije odmah status ovog društva riješiti pokretanjem postupka likvidacije”, kažu u resornom ministarstvu.

Ističu da je Poreska uprava RS protiv tog društva pokrenula postupak prinudne naplate, a ukupan dug iznosi 237.460,13 KM.

“Likvidacioni postupak nad AD “Igrišta” Vlasenica je u toku i sprovodi se pred Okružnim privrednim sudom u Istočnom Sarajevu”, dodaju u Ministarstvu.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime