Vladimir Putin, godišnje obraćanje naciji: “Rusija nema ambicije biti supersila i drugima držati lekcije, ali braniti ćemo međunarodni zakon, nezavisnost, suverenitet i unikatnost naroda”

0
1

vladimir-putin-govor-pred-ruskim-parlamentom-rusija-nema-ambicije-biti-supersila-i-drugima-drzati-lekcije-braniti-cemo-medunarodni-zakon-nezavisnost-suverenitet-i-unikatnost-naroda_6020_9891Rusija – Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, danas je održao govorpred oba doma ruskog parlamenta – u godišnjem obraćanju naciji primarno se osvrnuo na ulogu Rusije u svijetu. “Rusija ne traži ulogu regionalne ili globalne hegemonije, no štititi će svoje osnovne vrednote i interese”, rekao je Putin te naglasio kako su “svi pokušaji nametanja drugim zemljama propali”.

Putin ističe kako Rusija nema ambicija postati “supersila”, no također upozorava kako niti jedna zemlja neće nikada vojno dominirati Rusijom. “Niti jedna zemlja ne bi smjela imati iluzije o tome da će vojno dominirati Rusijom, nikada nećemo to dopustiti. Rusija je spremna suočiti se s tim izazovima, politički i tehnološki. Imamo sve što nam treba – naša vojna doktrina, kao i naša vojna oprema, omogućava nam da bez sumnje osiguramo rusku sigurnost”, istaknuo je Putin.

Govor dolazi u važnom trenutku kada pojedine Zapadne sile prozivaju Rusiju za širenje svog utjecaja u regiji. Ruski lider odgovara kako Rusija primarno želi poštivati suverenitet i stabilnost drugih zemalja. “Tražiti ćemo vodstvo kroz obranu međunarodnog zakona, zalagati ćemo se za poštivanje nacionalnih suvereniteta, nezavisnosti i unikatnosti naroda”, rekao je Putin.

“Uvijek smo bili ponosni na našu zemlju, no nemamo ambicije da nam se daje titula supersile, podrazumijeva se kako ta titula predstavlja globalnu ili regionalnu hegemoniju. Mi ne posežemo za ničijim interesima, ne namećemo naše pokroviteljstvo, ne pokušavamo nikome držati lekcije o tome kako bi trebali živjeti”, naglasio je ruski predsjednik.

U svom govoru nije direktno prozvao SAD, no sasvim je jasno kako se referirao upravo na njih. U svom govoru zapravo je pojasnio ključnu razliku između Rusije i SAD-a – dok SAD gotovo cijelom svijetu drži lekcije o tome kako bi trebali voditi ekonomiju, unutarnju politiku, vanjsku politiku, društvenu politiku, Rusija jasno poručuje zemljama svijeta da se neće uplitati u njihova unutarnja pitanja, drugim riječima – suverenitet i “unikatnost” naroda za Rusiju predstavlja unutarnje uređenje o kojem bi svaka zemlja trebala sama donijeti odluku, dok SAD inzistira – ponekad i agresivno – na uređenju koje se često svodi na kopiranje njihovog, što ekonomskog, što društvenog, što političkog, modela.

(advance.hr)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime