Vladama entiteta i Brčko distrikta doznačen novac za pomoć poplavljenim područijima

0
5

Katastrofalna situacija u Tuzlanskom kantonu: Gračanica izgledaBrčko – Ministarstvo finansija i trezora BiH, na osnovu odluke Vijeća ministara, uplatilo je na račune vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta novac koji je prikupljen na namjenskim podračunima za pomoć područjima pogođenim majskim poplavama.

Na nivou BiH za pomoć poplavljenim područjima osigurano je 10.165.198,30 KM. Od toga je 7,1 miliona KM osigurano izmjenama i dopunama Zakona o budžetu bh. institucija i međunarodnih obaveza BiH, dok je preostali dio novca uplaćen na podračune za pomoć polavljenim područjima i izdvajanjem jednodnevne zarade zaposlenih u zajedničkim organima, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

To ministarstvo uplatilo je na račune ministarstava finansija Federacije BiH i Republike Srpske po 4.980.947,17 KM, dok je na račun Vlade Brčko Distrikta doznačeno 203.303,96 KM.

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je 30. jula odluku da se sredstva prikupljena na namjenskim podračunima dostave vladama entiteta i Brčko Distrikta u omjeru po 49 posto za vlade Republike Srpske i Federacije BiH, te dva posto za Vladu Brčko Distrikta.

Zaključno sa 29. julom ove godine na deviznom podračunu, koji je Ministarstvo finansija i trezora BiH otvorilo za pomoć područjima zahvaćenim poplavama, bilo je uplaćeno 335.228,13 eura, 670.150,03 američkih dolara i 4.081,51 funti, dok je na podračunu za uplate u konvertibilnim markama uplaćeno 610.300,30 KM.

Na podračun na koji se uplaćuje jednodnevna zarada zaposlenih u institucijama BiH u svrhu pomoći poplavljenim područjima, uplaćeno je 773.498,31 KM.

Nakon raspodjele sredstava prispjelih do 29. jula, na podračune je uplaćeno još 15.284,87 eura i 19.982,18 američkih dolara, dok je na podračun otvorenom za uplatu jednodnevne zarade zaposlenih u institucijama BiH uplaćeno 389,14 KM.

Sredstva koja budu prikupljena u narednom periodu dijelit će se na mjesečnom nivou u istom omjeru, odnosno u skladu sa odlukom Vijeća ministara, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime