Vlada ZDK izdvaja još nova dva miliona poticaja poljoprivrednicima

0
19

95af20a543d0ffa5a101ab798fe1da12_MZenica – Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojit će u ovoj godini još dva miliona KM putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

Program utroška ovih sredstava usvojen je na 129. sjednici Vlade Kantona koja je održana u četvrtak 17.10.2013. godine. Zaključeno je da se sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika održi uskoro novi sastanak na kome će biti pojašnjene pojedine stavke iz pomenutog Programa. Korisnici poticaja su poljoprivredni proizvođači, udruženja poljoprivrednika te proizvođači i prerađivači prehrambenih proizvoda. U oblasti animalne proizvodnje dodijelit će se premije za uzgoj brojlera i to uzgajivačima koji utove najmanje 5000 brojlera po turnusu te pčelarima koji imaju najmanje 20 aktivnih pčelinjih zajednica. Kad je u pitanju biljna proizvodnja, dodijelit će se poticaji za proizvodnju povrća u plastenicima i staklenicima, za proizvodnju američke borovnice i aronije kao i za proizvodnju gljiva. Pored toga, bit će dodijeljeni i poticaji za zasnivanje novih zasada maline, kupine, borovnice i aronije kao i novih zasada voća (visokostablašica).  Uz pobrojano, Vlada Kantona izdvojit će i sredstva za podršku otkupljivačima mlijeka, voća i povrća, šumskih plodova, bobičastog i jagodičastog voća i nekultivisanih gljiva. Korisnici svih ovih poticaja mogu biti fizička i pravna lica koja ispunjavaju propisane kriterije. Zahtjeve za poticaje sa traženom dokumentacijom biće predavani nadležnim općinskim službama.

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice doneseno je više odluka vezanih za daljnje reguliranje statusa i upravljačkih struktura u Javnoj ustanovi „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zenica te odlučeno da se ovoj ustanovi dodijeli 15.000 KM na ime pomoći socijalno –intervenirajućeg karaktera. Iz ovog Ministarstva također je predloženo da se za potrebe oko 300 povratničkih porodica s područja Općine Zavidovići dodijeli 50.000 KM u svrhu sufinansiranja izgradnje lokalnog puta Hadrovac, Jašarevići, Grlići i Kremenjaši. Na ovoj sjednici date su i saglasnosti za imenovanje Nedžmudine Spahić-Muslić za direktoricu Osnovne škole „Arnauti“ i Jadranke Tepić za direktoricu Osnovne muzičke škole u Zenici.

Od ostalih odluka donesenih na 129. sjednici Vlade, vrijedi pomenuti i odobravanje 1.000 KM  Nizamu Čančaru, kao nagradu za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u sjedećoj odbojci, te dodjelu polovnog putničkog motornog vozila  Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za poslovne potrebe, saopštila je službena stranica Vlade ZDK.

(kaportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime