Vlada TK: Usvojen Izvještaj o radu Ministarstva finansija TK

0
13

vlada-zakletva (2)

Tuzla – Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o radu Ministarstva finansija TK-a za 2015. godinu.

Sekretarka ovog ministarstva Merima Hajdarević kazala je da je u toku prošle godine u Ministarstvu na temelju federalnog Zakona o budžetima formirana budžetska inspekcija radi inspekcijskog nadzora nad utroškom sredstava koja se doznačavaju iz budžeta TK-a.

-U skladu s federalnim zakonom bivši ured za internu reviziju koji je bio pri Vladi TK-a, sada je u sastavu Ministarstva finansija kao posebno odjeljenje – pojasnila je Hajdarević.

Na zahtjev budžetskih korisnika radi što transparentijeg korištenja prikupljenih sredstava, otvoreno je pet podračuna u okviru jedinstvenog računa trezora. To su podračun za namjenska sredstva od premjera i katastrara, namjenska sredstva za izvršene veterinarsko zdravstvene preglede, namjenska sredstva od tehničkog pregleda vozila, naknada za korištenje šuma po federalnom i kantonalnom zakonu i podračun za namjenska sredstva od iznajmljivanja zemljišta.

Također, ovo ministarstvo je predložilo budžet za 2015. i 2016. godinu, te zakone o izvršenju budžeta za obje navedene godine.

Kako je naglasila Hajdarević, Ministarstvo finansija nije prekoračilo pozicije odobrene budžetom TK-a za 2015. godinu, izuzev što je došlo do dospijeća anuiteta za otplatu vanjskog i domaćeg zaduživanja, jer se ta pozicija povrata kredita vodi na ovom ministarstvu.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime