Vlada TK-a želi izmjestiti Livnicu čelika Tuzla

0
5

607_20140421181617_livnica (1)Tuzla – Aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona došla je na vlast u valu protesta protiv onih koji su kumovali propasti krupnih privrednih preduzeća u tom kantonu. Ali, umjesto podrške kontinuiranoj proizvodnji i otvaranju novih radnih mjesta u Livnici čelika Tuzla, nova Vlada planira da izmjesti ovu fabriku, koja upošljava oko 130 radnika. Sindikat Livnice se tome protivi, jer bi takvo brzopleto rješenje moglo dovesti u pitanje opstanak ove fabrike i njihov radnopravni status.

Vlade se smjenjuju, a u Livnici sve isto – pomaka nema. Jedino interes vlasti za preuzimanjem atraktivne lokacije na kojoj se nalazi fabrika i prodaja eventualnom investitoru za velike novce ne prestaje. Nova vlada Livnicu želi dislocirati u krug Tvornice transpornih uređaja, dok bi plac Livnice bio pretvoren za izgradnju stambenih i poslovnih objekata.

“Gledao sam kartu za izgradnju zgrada s jednosmjernom ulicom. Spominje se da je već unaprijed uzeto nekih osam miliona za jedan dio zemljišta. Direktor uzima avanse po 350.000 maraka za pokretanje proizvodnje, a radnici od 2012. nisu dobili plaće”, kaže radnike “Livnice” Nermin Omerović.

Radnici tvrde da neće dozvoliti izmještanje fabrike sve dok se ne izmire njihova zaostala potraživanja. Staž im nije uvezan 14 godina, a četiri godine nisu dobili plaću. Iznenađeni su brzom promjenom stava nove Vlade. “U početku se govorilo da pokrećemo proizvodnju, a sad odjedanput selimo. Nije to prenijeti ciglu s jednog mjesta na drugo. Za seljenje treba novac kojeg Vlada u budžetu nema”, kaže predsjednik Sindikata Livnice Zikrija Đulović.

I u Granskom sindikatu su uz radnike Livnice, za koje kažu da ih je vlast mnogo puta prevarila, dajući im lažna obećanja.

“Imamo svoje kupce, u svakom momentu možemo proizvoditi. Međutim, nekome nije u interesu da radimo. Iz kojih razloga ovo sada Vlada radi – nije nam poznato”, ističe Đulović.

Federalna televizija pokušala je dobiti komentar premijera Bahrije Umihanića i resornog ministra Mulage Fejzića, ali uzalud. O tome nisu željeli da govore. Tvrde da će više detalja o toj ideji prezentirati krajem ove sedmice. Kriminalna privatizacija praktično je uništila “Livnicu”, zbog čega je ova većinski državna fabrika u gubicima od oko 13 miliona maraka.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime