Vlada Srbije priznala Kosovo? Naziv „Republika Kosovo“ u klauzuli!

0
17

Srbija, Kosovo – Naziv „Republika Kosovo“ ne navodi se u sporazumu o energetici, koji su nedavno potpisali predstavnici Beograda i Prištine u Briselu, ali piše u takozvanom „disklejmeru“, odnosno izjavi o odricanju od odgovornosti koja se nalazi u okviru osnovnog teksta sporazuma. U tom delu se navode viđenja obe strane o pitanju imovine na Kosovu. Imovina je, naime, bila kočnica u potpisivanju sporazuma, pa je, kako saznaje Danas od izvora u Vladi Srbije, taj deo naveden na insistiranje EU kako bi to bilo predmet daljih razgovora. Zbog toga se pitanje imovine (Gazivode, Valač) ne dotiče u ovom sporazumu.

Prema saznanjima našeg lista, svaka strana je u tom „disklejmeru“ iznela svoje viđenje pitanja imovine i dogovoreno je da to bude predmet daljih razgovora. Priština je konstantno zahtevala da se pitanje imovine ubaci u razgovore o energetici, što po prvom Briselskom sporazumu nije predviđeno, dodaje naš izvor u Vladi.
„Kosovo smatra da je, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim pravom, odnosno Rezolucijom SBUN 1244 i relevantnim Uredbama UNMIK-a, imovina na teritoriji Kosova u vlasništvu Republike Kosovo. Srbija smatra da je, u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom, odnosno Rezolucijom SBUN 1244, imovina na teritoriji Kosova u vlasništvu Srbije, prema posebnom pokrajinskom uređenju i u potpunosti u saglasnosti sa Ustavom Srbije“, navodi se u izjavi o odricanju odgovornosti uz sporazum o energetici koji je objavljen na sajtu Kancelarije za KiM.

Podsetimo, kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da je Srbija u sporazumu o energetici priznala naziv „Republika Kosovo“, na šta je vladina Kancelarija za KiM rekla da to nije tačno i da „ko gubi ima pravo da se ljuti, ali nema pravo da izmišlja“. U kabinetu premijera, takođe, rečeno je našem listu da „nigde ne piše Republike Kosovo“. Tahiri je takođe u kratkom izveštaju o tome šta je nedavno dogovoreno u Briselu navela i da je Srbija u sporazumu koji je potpisao premijer Aleksandar Vučić o energetici odustala od insistiranja na korišćenju fusnote, čime je na neki način priznata nezavisnost Kosova. Njen izveštaj objavljen je na sajtu Vlade Kosovo na albanskom i engleskom jeziku, ali ne i na srpskom, iako se sve objavljuje na tri jezika.

U Kancelariji za KiM navode za Danas da su briselski pregovori statusno neutralni, kao i svaki sporazum koji proističe iz tog procesa. Takođe, i posrednik u tom dijalogu je statusno neutralan. „A to što Priština pokušava da iz svega izvuče priču o statusu, dokaz je nekonstruktivnog pristupa dijalogu te strane i da je u korenu problema nezrelost i nespremnost kosovske političke elite za istinsku normalizaciju odnosa na KiM“, ističu u Kancelariji za KiM povodom izveštaja kosovske ministarke.

U Kancelariji za KiM navode da je cilj Srbije u briselskim pregovorima da se postignu dogovori koji bi omogućili da svi građani na KiM žive bolje uz poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije. Ako u svakom zarezu tražimo statusno pitanje, kao što to Priština konstantno radi, dodaje se u odgovoru, nećemo daleko odmaći u pomirenju i normalizaciji odnosa.

„Uzgred, ako pogledate, prištinska štampa i razni kosovski analitičari i intelektualci danima ‘razapinju’ svoju vlast zbog gubljenja/slabljenja ‘kosovske državnosti’ zbog nedavno potpisanih sporazuma. Verovatno zbog toga i pojačana potreba prištinskih vlasti za ovakvim neodgovornim tumačenjem tih sporazuma. Nikome koristi od dijaloga nema ako sve svodimo na priču o statusu, jer ćemo se oko toga teško ikada složiti. Moramo da razgovaramo o zajedničkim interesima oko kojih je moguće naći dogovor, o interesima koji će poboljšati život i standard svih građana na KiM i obezbedi uslove za održivi suživot na tom prostoru“, napominju u Kancelariji za KiM.

(sandzakonline)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime