Vlada SAD nudi projekte u BiH teške 810 miliona dolara

1
75

Vlada SAD nudi projekte u BiH teške 810 miliona dolara

Amerika, BiH – Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) putem posebne baze podataka o velikim investicijama u svijetu svojim kompanijama nudi ulaganje i u četiri velika infrastrukturna projekta u BiH vrijedna oko 810 miliona dolara, koji su u fazi pripreme, saznaje “Dnevni avaz”.

U bazi podataka Stejt departmenta o poslovnim informacijama (BIDS) potencijalni ulagači dobivaju pregled otvorenih projekata širom svijeta za koje je vlada SAD procijenila da bi mogli biti zanimljivi američkim ulagačima. Navode se osnovne informacije o projektima, njihova vrijednost te kontakt tačka u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Širenje kapaciteta

Vlada SAD izdvojila je iz naše države četiri projekta, širenje međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Banjoj Luci, gradnju prekograničnog prijelaza BiH i Hrvatske na potezu Odžak – Svilaj, koji će biti dio autoputa na koridoru 5C. Investitorima se prezentira i mogućnost istraživanja i eksploatacije nafte na području Federacije BiH, s obzirom na to da je Vlada FBiH u potrazi za novim strateškim partnerom.

Informacija sadrži detaljne podatke o tome do kada je javni poziv otvoren, na koliko se novca procjenjuje vrijednost investicije te o tome šta zapravo sam projekt predstavlja.

Projekt širenja Aerodroma Banja Luka vlada SAD procijenila je na 40 miliona dolara. Kako se navodi, Vlada RS želi proširiti kapacitete ovog aerodroma, a ističe se da se preko njega izvozi meso u Tursku te da je od decembra 2014. godine izvezeno 4.500 tona mesa. Dodaje se i da s ovog aerodroma pet puta sedmično avioni lete u Beograd.

Što se tiče Sarajevskog aerodroma, navodi se da je broj putnika u 2014. godini iznosio 710.000 ljudi, dok je ta cifra premašena u 2015. godini za sedam posto i dostiže rekorde.
Ističe se da su želje bh. vlasti da prošire postojeće terminale, za šta je osigurano zemljište, kao i prilaze Aerodromu. Vrijednost projekta također se procjenjuje na 40 miliona dolara.

Novac EU

Za prekogranični put Odžak – Svilaj vlada SAD ističe da će većinu novca za oko 30 miliona dolara vrijedan projekt izdvojiti institucije EU, dok će dio vlade BiH i Hrvatske. Navodi se da će prijelaz uključiti i gradnju mosta preko rijeke Save, dugog 660, a širokog 29 metara.

Kao najvrednija investicija koju svojim državljanima preporučuje vlada SAD navodi se istraživanje i eksploatacija naftnih nalazišta. Vrijednost projekta je 700 miliona dolara! Kako se navodi u američkoj bazi projekata, radi se o iskopavanju nafte s područja planinskog lanca Dinarida koji se nalazi u FBiH.

Projekti iz regiona u američkoj bazi

Što se tiče regiona, vlada SAD najviše projekata prezentira iz Hrvatske, njih osam, iz Srbije šest, Makedonije tri, dok Kosovo, Albanija i Crna Gora imaju po jedan.

Uglavnom se radi o infrastrukturnim projektima, velikim građevinskim radovima, odnosno gradnji raznih kompleksa, privatizaciji javnih kompanija te energetskim projektima.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime