Vlada RS prekršila ugovor, tužena BiH

0
0

Vlada RS prekršila ugovor, tužena BiH

Sarajevo, Banja Luka – Vlada RS je 2004. godine sklopila koncesioni ugovor sa “Viaductom” iz Portoroža o izgradnji hidroelektrana na Vrbasu, ali nije ispunila koncesione obaveze i 2013. godine je, vanproceduralno i protuzakonski, prekršila odredbe potpisanog ugovora, te, sa SNSD-u bliskom kompanijom “Hidroelektrane na Vrbasu”, sklopila novi koncesioni ugovor o izgradnji HE Bočac 2.

Zbog toga je firma “Viaduct” pokrenula arbitražni postupak u kojem se traži da odstetu od 106 miliona KM plati BIH, iako je problem napravila Vlada RS.

U međuvremenu su SNSD-ovoj preferiranoj firmi “HES Vrbas” blokirani računi, tako da izgradnja hidroelektrane nije ni započeta, te je projekat u potpunosti stopiran, dok je istovremeno otvorena mogućnost tužbe, koja bi mogla rezultirati ogromnom materijalnom štetom.

Činjenica da je Vlada RS namjerno propustila tromjesečni rok za mirno rješavanje ovga spora, predstavlja još jedan udar na finansijsku stabilnost BIH, koja bi, po zamisli Vlade RS, trebala plaćati račune za propale banke, kršenje koncesionih ugovora i druge aktivnosti koje aktuelna vlast u tom bh. entitetu provodi, imajući u vidu stranačke, a ne opštedrustvene interese.

Na ovo je upozorio i zamjenik pravobranioca BiH Mlađan Mandić, koji je podvukao činjenicu da je sve “zakuvala Vlada RS” i da ona treba snositi punu odgovornost.
Prema informaciji iz Pravobranilaštva BIH, Vijeće ministara BiH neće prihvatiti da plati štetu koju je prouzrokovala Vlada RS, bez obzira što je riječ o međunarodnoj arbitraži.

Pravobranilaštvo BiH će biti uključeno, ali isključivo u svrhu zaštite interesa BIH.

U ovome slučaju se očekuje da vlast u RS ostane dosljedna svojim stavovima o nadležnostima entiteta i da ne dopusti da umjesto njih BIH plati dug od 106 miliona KM, jer bi to bio evidentan prenos nadležnosti sa entitetskog na državni nivo.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime