Vlada RS-a: Presuda Karadžiću politički motivisana, pomoći ćemo tokom žalbenog postupka

0
13

Vlada RS-a: Presuda Karadžiću politički motivisana, pomoći ćemo tokom žalbenog postupka

Banja Luka – Vlada Republike Srpske konstatovala je danas da je prvostepena presuda Haškog tribunala protiv bivšeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića primarno politički utemeljena i motivisana, te da ne doprinosi pomirenju i jačanju povjerenja naroda i građana na prostoru bivše Jugoslavije.

Na posebnoj sjednici Vlade u Banjoj Luci istaknuto je da je navedena presuda protiv pojedinca, a ne kolektiviteta, te se rezolutno odbacuje bilo kakva mogućnost njene zloupotrebe u smislu osporavanja ili dovođenja u pitanje Srpske i njenih institucija, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada Republike Srpske će, u granicama ustavnih i zakonskih ovlaštenja i mogućnosti, pružiti svu neophodnu pomoć timu odbrane u procesu pripreme i realizacije žalbenog postupka.

“Obavezuje se Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da u punom kapacitetu sarađuje sa timom odbrane na prikupljanju i obradi činjenica koje će biti korištene u žalbenom postupku”, dodaje se u saopštenju.

Od svih nadležnih organa očekuje se da navodi sudskog vijeća Haškog tribunala, prema kojima su muslimanske snage tokom rata u BiH vršile napade na područja koja su same kontrolisale da bi privukle pažnju međunarodnog faktora, budu u potpunosti istraženi i dokumentovani, te da odgovorni u ovom smislu budu procesuirani.

Vlada Republike Srpske poziva sve političke aktere u BiH da izjavama i postupcima ne doprinose daljoj politizaciji prvostepene presude i daljem produbljenju nepovjerenja naroda i građana u BiH.

“Pozivamo građane Republike Srpske na dostajanstvo, te da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti kojima bi bili narušeni javni red i mir u Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske još jednom potvrđuje stav da sva lica, bez obzira na nacionalnu pripadnost, za koja postoji sumnja da su na bilo koji način učestvovala u izvršenju bilo kog krivičnog djela, a posebno krivičnog djela ratnog zločina tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, trebaju biti procesuirana pred nadležnim domaćim ili međunarodnim pravosudnim organima.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime