Vlada Republike Srpske prihvatila je Inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Rudo

0
1

Vlada Republike Srpske prihvatila je Inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Rudo, te je zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da Inicijativu, u skladu sa zakonom, dostavi Narodnoj skupštini RS na dalje postupanje.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak, 23.decembra 2018., nije opozvan na izjašnjavanju građana o povjerenju načelniku opštine.

Prethodno je lokalna skupština na sjednici, održanoj 19.novembra 2018. godine, na inicijativu grupe odbornika, usvojila Odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika opštine Rudo u kojoj je, između ostalog, taksativno navela više razloga za pokretanje navedenog postupka.

Članom 152. Zakona o lokalnoj samoupravi RS-a propisano je da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu, ako nakon sprovedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik općine ne bude opozvan.

Takođe, propisano je da entitetski parlament odluku o raspuštanju skupštine dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Tim zakonom propisano je i da Vlada imenuje Privremeni organ jedinice lokalne samouprave koji obavlja poslove skupštine do konstituisanja, ukoliko dođe do raspuštanja skupštine. Privremeni organ se imenuje u roku od osam dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta.

Izvor: bhrtBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime