Vlada nije prihvatila amandman Jasmine Zubić o osnovama socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom

0
5

BiH – Danas (30.05.) je održana vanredna sjednica na kojoj je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom na koji je Jasmina Zubić (SDP) visočka zastupnica u Federalnom parlamentu uložila amandman koji Vlada nije prihvatila.

 

“Obzirom da nisam prihvatila obrazloženje Vlade, tražila sam da se izjasne zastupnici pri čemu je 27 zastupnika podržalo amandman, 37 je bilo uzdržano a 13 protiv amandmana, te amandman nije prihvaćen. Predlagala sam da se u Komisiju koja će davati mišljenje da li je podnosilac zahtjeva žrtva zlostavljanja imenuje i predstavnik nevladinih  koje su pritekle u pomoć ženama i djevojkama i dale veliki doprinos da žrtve seksualnog zlostavljanja i silovanja budu prepoznate kao posebna kategorija civilnih žrtava rata i time dobile mogućnost ostvarivanja statusa civilne žrtve rata. Žrtve seksualnog zlostavljanja u ratu osjećaju dugoročne posljedice proživljenog traumatskog iskustva i svako dodatno podvrgavanje različitim procedurama u ostvarivanju njihovih prava predstavljaju dodatni stres. Do donošenja ovog zakona nevladine organizacije bile su ovlaštene za izdavanje uvjerenja o preživljenom seksualnom zlostavljanju i silovanju što je bilo propisano Uputstvom o postupku priznavanja statusa civilne žrtve rata ( Sl. nov. Fed.br.62/06).” – izjavila je za Visoko.co.ba Jasmina Zubić.

(visoko.co.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime