Vlada KS smijenila komesara Vahida Ćosića

0
7

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj vanrednoj sjednici, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, donijela Rješenje kojim se Vahid Ćosić smjenjuje sa dužnosti policijskog komesara u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo od 16.11.2016. godine, piše Patria.

Pravni osnov za donošenje ovoga rješenja sadržan je u Zakonu o Vladi Kantona Sarajevo i Zakonu o unutrašnjim poslovima KS i ono danas stupa na snagu.

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara MUP-a KS je na hitnoj sjednici održanoj 12.10.2016. godine, a u vezi sa događajima u Kantonu Sarajevo, ocijenio bezbjedonosnu situaciju u Kantonu Sarajevo nezadovoljavajućom. Ocjenjujući ulogu policijskog komesara Vahida Ćosića u ovim tragičnim dešavanjima, izvršena je analiza i  prikupljeni su dokazi o postupanju ili nepostupanju policijskog komesara u posljednjih šest mjeseci i to od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Obavještajno sigurnosne agencije BiH, Federalne uprave policije, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, premijera Kantona Sarajevo, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nakon prikupljenih informacija, te izvršene analize rada, Nezavisni odbor je, posredstvom ministra,Vladi Kantona Sarajevo dostavio prijedlog za smjenu policijskog komesara.

Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo je propisano da „ukoliko policijski komesar ne provodi mjere nadzora nad Upravom policije ili mjere nadzora nad primjenom policijskih ovlaštenja“, a što je pokazala provedena analiza, stiču se uslovi za smjenu sa ove dužnosti.

Vlada Kantona Sarajevo je nakon detaljne analize i razmatranja prijedloga Nezavisnog odbora, a imajući u vidu pomenutim Zakonom propisane nadležnosti, donijela  rješenje o  smjeni policijskog komesara Vahida Ćosića sa ove dužnosti.

(Nap)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime