Vlada KS: Neće biti poskupljenja plina za građane Sarajeva

0
35

FOTO: AA/Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede KS obratio se Skupštini Kantona Sarajevo, a između ostalog istaknuto je da cijena plina zahvaljujući subvenciji Vlade KS i preduzeća Sarajevo Gas i toplane neće biti povećanja cijene plina za građane Kantona Sarajevo u periodu od 1. 9. do 31. 12. 2019. godine.

“Bilo je dosta istupa u medijima i sa naše strane i sa strane Federalne vlade. Ja neću ulaziti u ono što se dešavalo ranije (2001, 2005, 2009), jer se tako samo zbunjuju građani. Toplane su dovedene u stanje da imaju potraživanja od 80 miliona eura. Činjenica je da se ova Vlada suočila deseti dan nakon što smo stupili na dužnost suočila s tim da je BH Gas zatražio povećanje cijene plina od Vlade FBiH od 31 posto. Rečeno je potom iz Vlade FBiH da se cijena može povećati za 3-5 posto. Za to smo se i spremali, a potom se dogodila odluka Vlade FBiH da se cijena poveća za 29 posto.

Nakon toga smo se sastali s Vladom FBiH i odslušali smo jedan govor u kojem nam je rečeno da Vlada FBiH neće sudjelovati u oporavku firmi iz Kantona Sarajevo koje se nalaze u teškoj situaciji. To nije bio dijalog, to je bio monolog. Ovo je politički pritisak na Vladu KS. Prošle godine je zatraženo povećanje, a vjerujem da se to nije uradilo zbog izbora. Potom se u januaru nije povećalo, jer je neko vjerovao da će ova Vlada KS kratko trajati.

Ovo je udar na građane Kantona Sarajevo. Mi to nećemo dozvoliti. Danas ćemo iznijeti zaključke kojim želimo zaštititi naše potrošače, odnosno građane. Mi pričamo o budžetima koji se pune novcem građana Sarajeva. Ova odluka donosi u periodu kada Vlada ima ambiciozne projekte u podizanju energetske efikasnosti”, rekao je Mandić.

Prijedlog zaključaka Vlade KS:

Vlada KS na 23. sjednici održanog 10. 6. donijela je sljedeće zaključke.

Kratkoročne mjere: KS će subvencionirati dio cijene za Sarajevo Gas od 1. 9. 2019. do 31. 12. 2019. godine u iznosu povećanja. Cijena je trenutno za 25 posto povećana. Vlada je odlučila pošto je ljetni period da ova četiri mjeseca ostavimo tu cijenu, a da od 1. 9. cijena koju će Sarajevo GAS fakturisati se vraća na nivo prije poskupljenja. U KS cijena plina neće rasti u 2019. godine.

Zadužuju se KJKP Toplane i Sarajevo GAS pripreme prijedlog sredstava koje će izdovijit za subvencioniranje. Iznos subvencije bi trebao iznositi oko osam miliona KM od septembra do decembra.

Najavljen je i nastavak utopljavanja objekata, a ove godine je planirano 40 objekata.

Skupština Vlade KS trebala bi uskoro glasati o zaključcima koje je predložila Vlada KS.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime