Vlada KS: Godišnja stipendija od 1.000 KM za srednjoškolce deficitarnih zanimanja

0
3

Vlada KS: Godišnja stipendija od 1.000 KM za srednjoškolce deficitarnih zanimanja

Sarajevo – SMinistarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je, u skladu sa opredjeljenjima Vlade KS, izdvojilo 200.000 KM za dodjelu stipendija učenicima za deficitarna zanimanja, a koji će biti upisani u prvi razred srednjih škola za stručno obrazovanje i obuku Kantona Sarajevo.

Stipendije će biti odobrene za 200 učenika u narednoj školskoj godini. Po 10 najbolje rangiranih učenika upisanih u pomenute stručne škole, a na osnovu kriterija iz Javnog konkursa za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja KS-a, dobit će godišnju stipendiju u iznosu od 1.000 KM.

Među kandidatima koji mogu aplicirati na ovaj javni poziv su učenici koji budu upisani u prvi razred i to na zanimanja: elektroenergetičar, elektromehaničar, limar, operator na CNC alatnim mašinama, stolar, plinski i vodoinstalater, mesar, mljekar, mehaničar šinskih vozila, zavarivač, keramičar-podopolagač, moler-farbar, rasadničar, obućar, autolakirer, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i bravar.

Na ovaj način resorno ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo žele privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i kojih nema na biroima za zapošljavanje. Ovaj poziv je već upućen prema svim školama koje su u obavezi da ga istaknu na vidno mjesto, kako bi kandidati koji upisuju u prvi razred srednjih stručnih škola na području Kantona Sarajevo bili upoznati sa njegovim sadržajem u cjelosti.

Javni poziv je objavljen i na stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime