Vlada Kanade: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće – Dan entiteta RS ne može biti 9. januar

0
8

Kanada, Banja Luka – Povodom kršenja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, od strane Republike Srbije i entiteta Republika srpska, koji je odlučio da je 9. januar – Dan entiteta Republika Srpska neustavan, Institut za istraživanje genocida, Kanada se posebnim pismom obratio premijeru Kanade Justin Trudou. U pismu je između ostalog napisano:

„Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te da krši Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Najava dolaska Vlade Republike Srbije na obilježavanje Dana entiteta na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je direktno mješanje u untrašnje stvari države Bosne i Hercegovine, ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Posjeta će imati nesagledivo destabilizirajuću prekretnicu u međudržavnim odnosima u Regionu i Evropi. Kao premijer susjedne države, Vučić bi morao poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Heregovine kojom se 9. januar kosi s ustavnim principima i ravnopravnošću drugih naroda koji žive u entitetu Republika Srpska. Pompezno organizovanje 9. januara i prisustvo Vlade Srbije ništa dobro neće donijeti ni Srbiji ni entitetu ni srpskom narodu u cjelini. Najava premijera Srbije o dolasku na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina genocida u Bosni i Hercegovini. ali i otvorenu podršku negiranju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane aktuelnih vlasti u entitetu Republika Srpska. Internacionalni ekspertni tima Instituta za istraživanje genocida Kanada vas poziva da odmah pošaljete poziv političkom establišmentu Republike Srbije i entieta Republika Srpska za primjenu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je Dan entiteta Republika Srpska proglašen neustavnim. Poručite jasno da entitet Republika Srpska nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez ozbira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara. Poručite Aleksandru Vučiću da njegov nečasni politički čin dolaska u Banja Luku 9. januara nakon što govori o bošnjačko srpskom pomirenju i nakon što je promijenio svoju retoriku i sa četničke prešao na proevropsku, udaljuje Republiku Srbiju od Evrope, a njega diskvalificira kao ozbiljnog političkog lidera“.

Vlada Kanade traži od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini sprovođenje odluke Ustavnog suda koji je utvrdio da Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije

U odgovoru Vlade Kanade potpisanog od ministra vanjskih poslova Stéphane Dion se između ostalog kaže:

Molim vas budite sigurni da je Kanada čvrsto posvećena Općem okvirnom sporazuma za mir i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom. Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada podržava Bosnu i Hercegovinu u svom razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen putu ka evroatlanskim integracijama. Svjesni smo diskriminirajuće odluke entiteta Republike Srpske u vezi 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je presudio proslavu 9. januara kao dana eniteta neustavnom. U kominikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira od decembra 2015. godine, Kanade i druge članice su još jednom čvrsto ponovile da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i zatražile od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini obavezno sprovođenje odluke Ustavnog suda“, istakao je u odgovoru ministar vanjskih poslova u Vladi Kanade Stéphane Dion.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime