Vlada Japana Općini Kladanj dodijelila grant u iznosu od 93.457,00 eura

0
31

kladanj(3)Kakanj – Vlada Japana dodijelila je Općini Kladanj grant u iznosu od 93.457 EUR-a (cca. 182.786 KM) za projekat  “Nabavka vozila za prikupljanje otpada u Kladnju”. Ugovor o dodjeli grant sredstava danas su u Sarajevu potpisali NJ.E. Hideo Yamazakija, ambasador Japana u BiH i Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su Josip Dolušić, savjetnik ministrice, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Amela Hrbat, direktorica neprofitne organizacije “EKOPAK” Sarajevo, Suvada Kavazović, direktorica komunalnog poduzeća „Komunalac” Kladanj i Dženad Selimbašić, pomoćnik općinskog načelnika.

Na potpisivanju ugovora u Sarajevu istaknuto je da Vlada Japana kroz Program grant podrške, podržava projekte koji za cilj imaju zaštitu okoliša i doprinose ispunjavanju osnovnih ljudskih potreba.

Općina Kladanj zbog dotrajalih komunalnih vozila ima poteškoća sa prikupljanjem otpada. U okviru ovog projekta izvršit će se nabavka dva nova vozila za prikupljanje otpada. Pored Vlade Japana projekat će finansirati Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Općina Kladanj.

“Prikupljanje otpada je direktno povezano sa svakidašnjim životom, te se iz tog razloga nadam da će ovaj projekt osigurati kvalitetnije životno okruženje stanovnicima Kladnja, kao i bolju zaštitu okoliša u regiji. Nadamo se da će oprema koja će se nabaviti našim grantom biti dugo korištena i adekvatno održavana”, kazao je  NJ.E. Hideo Yamazakija, ambasador Japana u BiH.

Kada je u pitanju pomoć Japana za Bosnu i Hercegovinu, projekti zaštite okoliša su identificirani kao prioritetni. Japan je odobrio oko 1,3 miliona KM za projekat “Program zaštite životne sredine i razvoja turizma u slivu rijeke Vrbas – “ČIST VRBAS” kroz Japan-UNDP Povjerenički fond, kao i za projekt ” Međunarodni koridor i zaštita okoliša u Hercegovini”, kroz tehničku saradnju.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime