Vlada i Sindikat obrazovanja ne razgovaraju: Upitan početak školske godine u USK-u

0
21

Sanski Most, Bihać, Cazin – Ukoliko ne dođe do ozbiljnih pregovora između Vlade Unsko-sanskog kantona i predstavnika sindikata obrazovanja, umjesto početka školske godine, u ovom kantonu će u septembru početi štrajk. Zasad, Vlada i sindikati komuniciraju samo putem izjava u medijima.

Planske aktivnosti

Premijer USK-a Izudin Saračević obratio se medijima kazavši da su jučer isplatili plaću uposlenicima u srednjem obrazovanju, tačno 1.700.000 maraka. Sindikati smatraju da isplata plaće ne bi trebala biti vijest, te očekuju da isplate postanu redovne.

S druge strane, prvi čovjek Kantona smatra da im je omogućio uslove za početak školske godine, jer je Kanton pored navedenog uplatio i 240.000 maraka vršiocima usluga prevoza za škole.

– Sve su ovo planske aktivnosti u okviru kojih slijedi isplata plaća osnovnom i visokom obrazovanju. Naredna školska godina nema razloga da ne počne, kazao je premijer Saračević, uz napomenu da se u Vladi pripremaju za pregovore sa sindikatima, koji su na početku raspusta svoju odluku o početku štrajka zamrznuli do nove školske godine.

– Sa Vladom još nismo razgovarali iako smo insistirali na tome. Imamo obećanje da će sjesti sa nama za sto u skorije vrijeme. Premijer, također, kaže da će biti pregovora, a da li ćemo imati priliku da razgovaramo o našim zahtjevima do septembra, vidjeće se. Naši zahtjevi su nepromijenjeni od 30. juna u vezi sa isplatom plata i ostalih dugovanja, redovnosti u isplati, regresom iz prošle godine, plaćanjem vanrednih ispita za 2013, 2014. i 2015. godinu, toplim obrocima od marta pa nadalje, prevozom za 2015. godinu i preispitivanjem odluke o spajanju odjeljenja, kazao nam je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a.

Manje kadra

Naime, prosvjetni radnici su dobili informaciju da će do početka školske godine doći do spajanja velikog broja odjeljenja, tako da će se ostvariti manji broj časova i višak nastavnog osoblja. Vlada na tome radi motivirana mogućim uštedama u budžetu. Prema prosvjetarima, to se ne bi trebalo provoditi. Po njima, to dovodi do narušavanja pedagoških standarda, budući da prepuna učionica znači i pad kvaliteta, jer se ne mogu pojedinačno posvetiti učenicima. Osim toga, niko od nastavnika ne želi da bude proglašen tehnološkim viškom.

Prema riječima Samira Fajića, ovo posljednje će staviti u vrh zahtjeva, te će na prvom razgovoru, ako do njega dođe, od Vlade i Ministarstva tražiti da se ta odluka preispita

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime